Dostupni linkovi

Seks trafiking – ozbiljan problem na Kosovu


Zvanicnici Centra za zastitu zena i dece u Pristini ocenili su kao tacne navode iz poslednjeg izvestaja organizacije Amnesti internesnel (AI), u kojem se upozorava da na Kosovu postoji ozbiljan problem trgovine zenama radi prinudnog bavljenja prostitucijom.

AI je sredinom nedelje izdao novi izvestaj o postovanju ljudskih prava u 149 zemalja sveta u periodu od januara do decembra 2004.

Naime Serifi (Sherifi) iz Centra, kaze da je medjunarodna zajednica odgovorna za cvetanje seks industrije na Kosovu:

“Oni su krivi jer granice kontrolisu pripadnici medjunarodne misije, ali deo odgovornosti lezi i na lokalnim zvanicnicima. To je medjunarodna mreza u kojoj ucestvuju i Kosovari”, kaze Serifi.

Ona istice kako je nemoguce da devojke iz Rumunije, Moldavije i Nigerije ulaze na Kosovo, a da radnici medjunarodne administracije ne znaju sta se s njima desava. Serifi kaze kako je i pored cinjenice da je UNMIK 2001. godine usvojio Uredbu kojom se sankcionise trgovina ljudima, te predvidjaju kazne kako za trgovce tako i za korisnike usluga, do sada je veoma mali broj pocinilaca kaznjen.

AI je upravo upozorio kako je na Kospvu veoma mali broj uhapsenih i kaznjenih za trgovinu zenama. Serifi to objasnjava cinjenicom da su odgovorni za trafiking cesto povezani sa nadleznim organima:

“Jedan takav zlocim se ne moze organizovati bez postojanja veza sa X osobama koje su na vlasti, sto se odnosi kako na medjunarodnu tako i na domacu vlast. A u slucajevima kada se proglasi krivica kazne su minimalne”, upozorava Serifi.

Portparol UNMIKa, Niradz Sing (Neeraj Singh) kaze da su preduzete broje mere za borbu protiv trgovine ljudima:

“U 2004. godini izvrsena su 77 hapsenja odgovornih za trgovnu ljudima i prostituciju, sto znaci vise od jednog hapsenja nedeljno. Do kraja februara 2005. godine uhapseno je 13 lica”. Stoga, kaze Sing, odgovorni se hapse “ali se na taj nacin ne moze voditi borba protiv trafikinga i prostitucije”.

Prema njegovim recima UNMIK nece tolerisati organizovani kriminal. Inace, prema izvestaju koji je nedavno objavio UNICEF, Kosovo je mesto porekla tranzita ali i destinacija za trgovinu zenama. O tome svedoci i slucaj od pre tri dana kada je Pakistanac Rassidun Kani, inace radnik Ujedinjenih nacija, optuzen za seksualno zlostavljanje maloletnika i za trgovinu ljudima.
XS
SM
MD
LG