Dostupni linkovi

Nemoguće je da Balkan ostane izvan evropske zajednice


Rešenje za status Kosova treba tražiti u kompromisu između zahteva Albanaca za nezavisnošću i stava Srbije “više od autonomije manje od nezavisnosti”, kaže za Radio Slobodna Evropa Dimitrij Rupel, ministar inostranih poslova Slovenije i predsedavajući OEBS-a. Po njegovom mišljenju, zastoj u reformi policije Bosne i Hercegovine neće udaljiti ovu zemlju, niti Balkan u celini, od evropskih integracija. Povodom nesuglasica između Beograda i Zagreba zbog okupljanja pristalica četnika na Ravnoj Gori, Rupel smatra da su to prolazni nesporazumi i da će Mesic uskoro posetiti Srbiju, a njeni predstavnici Hrvatsku.

RSE: Sjedinjene Američke Države su nedavno najavile novu strategiju za Balkan koja bi trebala da rezultira rešenjem kosovskog pitanja do kraja sledeće godine. Da li mislite da je to realistično i da li mislite da je nezavisnost Kosova na neki način neizbežni ishod?

RUPEL: Ja svakako mislim da je teško odlagati rešavanje ovog pitanja. Ove godine Ujedinjene nacije će proizvesti izveštaj kojim će se utvrditi da li Kosovo ispunjava standarde koji su bili prihvaćeni za Kosovo i koji su kriteriji za to da Kosovo može početi pregovore o statusu. Iz toga proizlazi da postoje velika očekivanja, naravno, na Kosovu. Mislim da će ovaj izveštaj biti u svakom slučaju toliko pozitivan da će ovi razgovori ili pregovori o budućem statusu početi. E sad, kamo će dovesti, to je sad teško reći. Postoje različite ideje, postoje različiti scenariji. Vi poznajete rad jedne grupe koja se zove Balkan Group koju predvodi Giuliano Amato. Oni su napravili jedan scenario koji je jako interesantan – uslovna samostalnost u četiri koraka. To je jedan inovativan koncept, o tome treba razgovarati, ali na svaki način. Treba naći odgovor ili kompromis, ako hoćete, između jednog koncepta koji zahtevaju Albanci na Kosovu, a to je samostalnost, i s druge strane, to što predlažu Srbi i Crnogorci, to jest “manje od samostalnosti, više od autonomije”. Znači, te pozicije treba na neki način dovesti do trenutka, do situacije razgovora, pregovora. I sad ćemo vidjeti šta će od toga biti. Ja sam sam predložio par puta svojim prijateljima u Beogradu da možda pomognemo, da se sastanemo u Ljubljani sa Albanskim prijateljima i da možda počnemo ovako neobavezne razgovore, pa da vidimo gde ćemo doći. Do sada je bilo par razgovora, ovako više posrednih. Ja se nadam da ćemo na kraju krajeva ove godine doći do nekih produktivnih razgovora.

RSE: Nedavno je propao pokušaj reforme policije i izostala je Studije o izvodljivosti za Bosnu. Da li mislite da će Bosna, imajući u vidu kompleksnost političkih odnosa, pre svega poziciju Republike Srpske, na duže staze biti van evropskih tokova?

RUPEL: To je skoro nemoguće. Mislim da je skoro nemoguće da Balkan ostane izvan evropske zajednice. Mislim da Evropska unija razume to da će trebati nastaviti sa proširivanjem i kandidati su evidentni. Tu je prva Hrvatska, onda Srbija i Crna Gora, onda verovatno Makedonija, onda Bosna i Hercegovina, Kosovo. Mislim da rešenje za sve te probleme koje mi imamo na Balkanu, postoji u kontekstu EU. Ja drugo rešenje ne mogu da zamislim.

RSE: Gospodin Stjepan Mesić je odložio posjetu Beogradu zbog okupljanja četnika na Ravnoj Gori, odnosno njihovih pristalica, pod sponzorstvom države Srbije, odnosno njenih vlasti, što na neki način pokazuje koliko su, bez obzira na neke napretke, odnosi na prostoru bivše Jugoslavije i dalje veoma kompleksni. Da li smatrate da bez još aktivnije uloge Evropske unije, odnosno evropskih institucija, moguće uopšte Balkan na neki način uvući u EU, bolje rečeno da li je moguća integracija na Balkanu pre integracije u Evropsku uniju?

RUPEL: Ako su Nemci i Francuzi mogli da prevaziđu svoje probleme koji su se kupili stotinu godina i u Drugom svetskom ratu, kad su poubijane stotine hiljada ljudi, ako su oni mogli da sednu za isti sto i danas Schröder može da kaže da će Chirac govoriti u njegovo ime, mislim da se to može dogoditi i među zemljama bivše Jugoslavije, među Srbima i Hrvatima. To što se sada događaju incidenti, što ima ovakvih kompliciranih situacija, naravno to ne znači da se nacije ne mogu sporazumeti, da se pametna, racionalna vodstva ne mogu sporazumeti. Mislim da je van sumnje da se to može dogoditi, da se to treba dogoditi i mislim da će gospodin Mesić svakako otići u Beograd. Možda baš ne na datum koji je bio predviđen, ali u svakom slučaju jako brzo.
XS
SM
MD
LG