Dostupni linkovi

Decentralizacija je rešenje za manjine


Poslanici vladajucih stranaka i opozicije izneli su razlicite stavove o procesu decentralizacije vlasti. I dok opozicija optuzuje vladu da sprovodi proces koji nije u interesu Kosova, premijer Bajram Kosumi istice da decentralizacija vlasti kao ustavni proces nema negativne posledice po buducnost Kosova.

Predstavljajuci plan vlade Kosova o reformi lokalne uprave na sednici parlamenta, Kosumi je odbacio mogucnost teritorijalne podele:

“Decentralizacija, kao jedan segment refome lokalne vlasti, ne vodi podeli teritorije Kosova. Decentralizacija znaci otvaranje enklava i integraciju manjina u kosovsko drustvo”, kaze Kosumi, isticuci da ce se reforma lokalne vlasti sprovesti posle resenja konacnog statusa.

Aljus Gasi (Alush Gashi), sef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova, izjavio je da podrzava proces koji olaksava pruzanje usluga gradjanima, i da se zalaze za sprovodjenje decentralizacije nakon resenja konacnog statusa.

Najveca opoziciona partija u Skupstini, Demokratska partija Kosova, Hasima Tacija tvrdi da plan koji predlaze Vlada odstupa od okvirnog dokumenta izradjenog na bazi preporuka Saveta Evrope.

Jakup Krasnici, sef poslanicke grupe te partije, koji je u prosloj vladi Bajrama Redzepija, ucestvovao u izradi plana o decentralizaciji vlasti, izjavio je da proces decentralizacije nije u interesu gradjana Kosova i da je politicki motivisan:

“Uveren sam da samo Skupstina ima mandat da odlucuje o organizaciji vlasti na svim nivoima na Kosovu”, kaze Krasnici isticuci kako na Kosovu treba obaviti duboku reformu lokalne uprave sto zahteva vreme.

Premijer Kosova je naglasio da je decentralizacija proces koji nudi resenja za probleme gradjana, posebno za srpsku manjinu:

“Ovim procesom vlada porucuje Srbima da imaju sigurnu buducnost na Kosovu, a decentralizacijom se pomaze njihova integracija u kosovske strukture”, kaze Kosumi.

Vecina poslanika je podrzala vladin plan decentralizacije vlasti, iznoseci izvesne primedbe. Sednici skupstine nisu prisustvovali predstavnici Srpske liste za Kosovo i Metohiju.

Decentralizacija vlasti je jedan od prioritetnih standarda koje je medjunarodna zajednica odredila Kosovu, a koje treba ispuniti pre pocetka razgovora o konacnom statusu Kosova.
XS
SM
MD
LG