Dostupni linkovi

Priština pozdravila američki plan


Principi na kojima je zasnovan ovaj plan i kretanja koja ce uslediti jasno govore da vreme status kvo prolazi, kaze Mumamet Hamiti, portparol predsednika Kosova.

“Postupak koji ce se pratiti u tom nastojanju i principi na kojim ce se traziti resenja za status daju nadu da je vreme status kvoa na Kosovu je pri kraju”, kaze Hamiti dodajuci kako vodeca uloga SAD u ovom procesu jasno reafirmisana juce od visokog americkog zvanicika je preduslov za vodjenje Kosova prema cilju integracije u evroatlanske institucije, kaze Hamiti.

Hamiti istice da je veoma dobro da su potvrdjene najave institucija Kosova da nejasnoca statusa ometa ekonomski razvoj dok potencijalni strani investitori cekaju odluku o suverenitetu ksoova pre nego sto udju u investicije.

Vlada Kosova, odnosno premijer izvestaj americkog drzavnog podsekretara za politicka pitanja Nikolasa Bernsa smatra pozitivnim pomakom americke politike, kaze portparol premijera Kosova Daut Dauti.

“Vlada Kosova, odnosno premijer izvestaj americkog drzavnog podsekretara za politicka pitanja Nikolasa Bernsa smatra pozitivnim pomakom americke politike u pravednom i brzom resavanju pitanja Kosova”, kaze Dauti isticuci da predlog da u roku od godinu dana budu zavrseni razgovori o konacnom statusu na Kosovu ocenjuje veoma znacajnim.

Oliver Ivanovic, lider “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” kaze kako jucerasnji plan nije nesto neocekivano.

“Ja moram da kazem da to za mene nije nista novo, naime od ranije je poznata intencija u americkim diplomatskim krugovima da se problem Kosova nekako resi brzo i resenjem koje ce biti nametnuto”.
On smatra kako ce ovakav pristup Sjedinjenih drzava naici na drugaciji stav Evropske unije.

Stav Evropske unije je cini mi se suprotan, oni ne zele prebrzo resenje, zele brzo resenje da bi povukli trupe i smanjili svoje troskove, ali ne zele prebrzo resenje. Druga stvar je Evropska unija za razliku od Amerike smatra da je neizostavno da Srbija saglasnost na resenje koje se moze nazvati konacnim”.

Danasnja izdanja pisanih i elektronskih medija isticu da je veoma znacajno da su Sjedinjene Drzave odlucile da brzo i efikasno pokrenu sa mesta pitanje resavanja statusa Kosova i izrazavaju uverenje da ce se time obezbediti ostvarivanje volje naroda Kosova.
XS
SM
MD
LG