Dostupni linkovi

Političko upozorenje Georgea Lucasa SAD-u


Kada bi bio drzava, filmski serijal o ratovima zvijezda, po svom bi ukupnom prihodu bio na 67 mjestu popisa Svjetske banke koji rangira drzave po bruto nacionalnom dohotku. Po takvoj bi kategorizaciji, celuloidni uradci Georga Lucasa, po stecenom novcu u posljednjih 28 godina, bili jedno mjesto ispred Srbije i Crne Gore.

Prihodi od ulaznica, televizijskih i video prava, te od prodaje suvenira do danas su dosegli oko 22,5 milijarde dolara. To je dvostruko vise od godisnjih prihoda sto ih ostvare drzave poput Estonije ili Uzbekistana, odnosno, cetiri puta vise od Makedonije ili Afganistana.

Premijerno prikazivanje filma ove nedjelje u Cannesu dobilo je vrlo pohvalne ocjene kriticara koji su ga nazvali "artistickim djelom" i predskazale mu ogroman komercijalni uspjeh. Sesti nastavak serije daje odgovore na sva pitanja koja su ostala neodgovorena u prvih pet epizoda.

Reditelj George Lucas kaze kako je zavrsni dio price o "Zvjezdanim ratovima" zapravo tragedija koja prikazuje kako je ratnik koji je bio u sluzbi dobra – mladi Anakin Skywalker – postao opsjednut bijesom i pretvorio se u Dartha Vadera, utjelovljenje istog onog zla protiv kojega se ranije borio.

"Svih sest epizoda su ista prica – isti film. Sve su napisane u isto vrijeme. Razlicite epizode su bile naglasano posvecene nekim dogadjajima, no u cjelini to je film o tragediji Dartha Vadera. Kada sam prije 28 godina radio prvi dio te price, odlucio sam krenuti iz sredine, od trenutka kada je Darth Vader vec postao cudoviste koje unistava sve oko sebe. Vremenom se ispostavilo da je on zapravo otac glavnog junaka koji ga svojim djelima na kraju iskupljuje," kaze Lucas.

Reditelj je pred novinarima u Cannesu takodjer kazao kako posljednja epizoda "Zvjezdanih ratova" nosi i politicko upozorenje Sjedinjenim Drzavama o opasnostima koje prijete unutar demokracije. Lucas upozorava kako njegov serijal jasno sugerira kako demokracije s dugom povijescu mogu prerasti u imperije ili diktature, ne nekim unutarnjim prevratom, nego odlukom naroda da nekoj osobi daju izvanredna ovlastenja kako bi se izborila s krizom. Reditelj je takodjer kazao kako u filmu postoje paralele s americkim angazmanom u Vijetnamu i onim sto Sjedinjene Drzava sada cine u Iraku.
XS
SM
MD
LG