Dostupni linkovi

Uzbekistanski predsjednik optužuje “islamske teroriste i zapadne medije”


Uzbekistanske vlasti popustile su pred medjunarodnim i osobito britanskim pritiskom i dopustile skupini stranih diplomata i novinara da posjete Andidzan, grad u centru sukoba prosloga vikenda. Njihov je cilj otkriti sto se zbilja dogodilo nakln sto je skupina prosvjednika pokusala iz tamosnjeg zatvora osloboditi 23 poslovnih ljudi, zatvorenih pod optuzbom za clanstvo u jednoj zabranjenoj islamistickoj skupini.

Vlada predsjednika Islama Karimova tvrdi da je u sukobima policije i prosvjednika poginulo 169 osoba, medju kojima 32 pripadnika uzbekistanske vojske i policije, ta da su preostali ubijeni "naoruzani teroristi" medju kojima je bilo i stranaca.

Brojke koje je objavila vlada u Taskentu, u domacim i medjunarodnim krugovima docekane su sa izrazenom sumnjom. Prema navodima ocevidaca, najvece krvoprolice dogodilo se kada su vladine snage otvorile vatru na vecu skupinu nenaoruzanih civila koja je demonstrirala u Andidzanu. Svjedoci tvrde da je samo tom priilkom ubijeno najmanje 500 osoba, medju kojima je bilo zena i djece.

Visoko povjerenistvo Ujedinjenih naroda za ljudska prava pokusava provjeriti navode o masakru sto su ga nad svojim gradjanima pocinile uzbekistanske snage, kaze glasnogovornik ove agencije Jose Diaz.

"Trazimo da se provede nezavisna istraga dogadjaja u Andidzanu i provjere uznemirujuci izvjestaji o sukobima i broju zrtava. Zabrinuti smo zbog navoda o neodmjerenoj upotrebi sile od strane vladinih snaga, kao i o uvodjenju ogranicenja za rad lokalnih i stranih medija koji izvjestavaju iz tog podrucja", kaze Diaz.

Jedna od celnica uzbekistanske opozicije Nigora Hidoyatova, za Radio Slobodna Evropa opisuje mjere koje se jos uvijek provode protiv politickih protivnika vlade:

"Nakon sto smo formirali 'Sunitsku koaliciju' ciji je zadatak provesti ekonomske reforme i nakon dogadjaja u Andidzanu, uslijedio je masovni napad snaga sigurnosti na nase rodjake kojima su od jucer blokirane sve tvrtke," kaze Hidojatova.

Stanovnici Andidzana tvrde kako su pred najavljeni dolazak skupine diplomata ulice u gradu ociscene od krvi i krhotina metala, a steta na zgradama sanirana.

Uzbekistanski predsjednik Islam Karimov kaze kako nema razloga bilo sto kriti. Odgovornost za napad lezi iskljucivo na islamskim teroristima i zapadnim medijima koji tendenciozno izvjestavaju, kaze Karimov.

"Siroka kampanja koja se vodi, posebno na Zapadu, ima za cilj utvrditi sto se dogodilo i prije nego li je zavrsena istraga o ovim dogadjajima. Zeli se stvoriti dojam da smo otvorili vatru na miroljubive demonstrante u Andidzanu i zeli nas se prikazati kao despote i tirane koji u Uzbekistanu pucaju na mirni narod", kaze predsjednik Karimov.
XS
SM
MD
LG