Dostupni linkovi

Usvojen akcioni plan borbe protiv trgovine ljudima


Od januara ove godine Medjunarodna organizacija za migracije je registrovala 11 zrtava trgovine ljudima. Prema recima predstavnika te organizacije Bekima Ajdinija zrtve su kako gradjani Kosova tako i strani drzavljani:

“Medju zrtvama trgovine ljudima koje dolaze iz drugih zemalja su dve iz Bugarske, jedna iz Rumunije, dve iz Moldavije i jedna iz Nigerije. Pet zrtava je sa Kosova, medju kojima su dve maloletne. Prosle godine mi smo pruzili pomoc za 36 zrtava, koje su strani drzavljani i 11 sa Kosova”.

Ajdini kaze da se radi o zrtvama ova pola. On istice kako je jos uvek rano reci da li je doslo do opadanja ili povecanja slucajeva trgovine ljudima:

“Jos uvek je rano vrsiti poredjenja, jer se desava da u jednom mesecu imamo veci broj slucajeva nego tokom prethodnog ili obrnuto. Uopsteno gledajuci postoji odredjena konstanta”, kaze Ajdini.

Vlada Kosova je problem trgovine ljudima razmatrala na danasnjoj sednici. Usvojen je akcioni plan protiv trgovine ljudima na Kosovu, koji prema recima portparola vlade Dauta Dautija, ima za cilj preduzimanje konkretnih koraka u borbi protiv te ilegalne radnje:

“Usvojen je akcioni plan, odnosno okvirni plan delovanja na Kosovu protiv trgovine ljudima, sto poslednjih godina predstavlja tezak problem za Kosovo i region”, kaze Dauti.

Do sada institucije Kosova nisu imale strategiju za borbu protiv trgovine ljudima, iako je, prema ocenama mnogih organizacija, Kosovo cesto mesto porekla i tranzita. Prema oceni portparola kosovske vlade trgovina ljudima predstavlja ozbiljnu pretnju u uspostavljanju demokratije i vladavine zakona. Dauti kaze da ce se realizacijom plana ispuniti prioritetni standardi:

“Ukoliko se vlada uspesno angazuje u tom pravcu, onda ce se stvoriti bolji uslovi za gradjane Kosova”, kaze Dauti.

Akcioni plan vlade Kosova za borbu protiv trgovine ljudima obuhvata tri faze. Prva podrazumeva preduzimanje mera za sprecavanje trgovine ljudima, u drugoj fazi ce se raditi na pruzanju zastite i pomoci zrtavama, dok se u trecoj fazi pokrece zakonski postupak. Realizacija plana treba da pocne ove godine.
XS
SM
MD
LG