Dostupni linkovi

Forum neće zameniti institucije Kosova


“Neformalni politicki Forum Kosova nece biti zamena ili dodatak privremenim institucijama, vec mesto gde ce se ujediniti politicke partije oko pitanja od nacionalnog interesa”, izjavio je sef UNMIKa Soren Jesen-Peteresen (Jessen-Petersen). On je to istakao nakon razgovora sa Hasimom Tacijem, liderom opozicione Demokratske partije Kosova, koji je izjavio kako Forum treba da ima ovlascenja da donosi odluke.

Obrazlazuci svoj predlog o formiranju politickog foruma, koga ce ciniti lideri glavnih politickih partija, kako vladajucih tako i opozicionih, sef UNMIKa je rekao:

“To je Kosovski forum, putem kojeg ja pokusavam da pomognem da se ujedine lideri politickih partija, kako bi uspostavili konstruktivan dijalog i postigli nacionalni konsenzus”, rekao je sef UNMIKa.

Hasim Taci (Hashim Thaqi) je zatrazio da Forum dobije mandat za donosenje odluka, i u tom pogledu ako je potrebno i izvrsiti promene Ustavnog okvira. Taci kaze kako Forum treba da cine predstavnici Demokratskog saveza Kosova, Demokratske partije, Ore i Alijanse za buducnost Kosova:

“To treba da bude politicki Forum koji ce donositi odluke. Njegovo funkcionisanje treba regulisati uredbom i ako je potrebno izvrsiti izmene u Ustavnom okviru, kako bi to telo bilo efikasnije u radu”, kaze Taci.

Prema njegovim recima za Demokratsku partiju je veoma vazno postizanje konsenzusa:

“Forum se treba baviti pitanjima kao sto su standardi i status, treba da ima jasnu platformu o formiranju nezavisne i suverene drzave, a da zatim svoje odluke predstavi parlamentu Kosova”, kaze Hasim Taci.

Sef UNMIKa je istakao kako Forum, cije formiranje on predlaze, ne moze biti zamena institucijama Kosova:

“"Nikada nisam imao nameru, niti cilj da Forum bude dodatna demokratska institucija Kosova", kaze Jesen Petersen.

Inace pre nego sto napravi konacni predlog politickog Foruma Kosova, sef UNMIKa je zatrazio da politicke partije postignu konsensus. Stranke na vlasti, Demokratski savez Kosova i Alijansa za buducnost Kosova, podrzale su predlog Jesena-Petersena za formiranje sveobuhvatnog neformalnog foruma koji bi razmatrao pitanja od nacionalnog interesa, kao sto su standardi, decentralizacija i razgovori o buducem statusu.
XS
SM
MD
LG