Dostupni linkovi

Susret Rugova-Tadić pozitivna poruka stanovnicima Kosova


Najave o eventualnim razgovorima celnika institucija Kosova i Srbije unose optimizam da se odustaje od nasilja i da ce se politickim sredstvima resavati problemi, kazu za nas radio lideri kosovskih Srba. Oliver Ivanovic, nosilac “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, poslanicke grupe u skupstini Kosova, ocenjuje da bi susreti predsednika i premijera Srbije i Kosova predstavljali pozitivan signal:

“To je nesto sto unosi optimizam. Zbog toga i uopste zelje da se stvari resavaju mirnim putem vrlo je vazno da je Rugova napokon prihvatio i shvatio da je pogresio odbijajuci poziv predsendika Tadica”.

Posle poziva na dijalog predsednika Srbije Borisa Tadica i odbijanja predsednika Kosova Ibrahima Rugove, sef UNMIKa Soren Jesen Petersen je izjavio kako je Rugova izrazio spremnost da se sastane sa Tadicem na medjunarodnoj konferenciji i uz prisustvo medjunarodnih faktora. Nakon toga premijer Kosova Kosumija izrazio je spremnost da se sastane sa srpskim premijerom Kostunicom kako bi razgovarali o tehnickim pitanjima.

Prema recima Milana Ivanovica, zvanicnika Srpskog nacionalnog veca (SNV) severnog Kosova, do takvog razvoja dogadjaja dolazi nakon medjunarodnog pritiska:

“Ocigledno je da je do tog poziva Kosumija kao i verovatnog pristanka Rugove na razgovore doslo pod pritiskom medjunarodne zajednice, cime se iskazuje da je Beograd nezaobilazan faktor u buducim razgovorima o statusu Kosova kao i u svim pitanjima vezanim za Kosovo”.

Kako je dijalog Pristine i Beograda jedan od standarda demokrartskog drustva, koje je neophodno ispuniti pre pocetka razgovora o konacnom statusu, Oliver Ivanovic istice da bi odgovornost za neuspeh tog standarda snosili kosovski zvanicnici:

“Tesko je ocekivati da ce se prenebregnuti cinjenica da standard dijalog ne postoji ili se ne ispunjava. Znaci vrlo je vazno da su to i Rugova i Kosumi shvatili i da bi u tom slucaju odgovornost bila na njihovoj strani”.

Srpski zvanicnici kazu kako bi nakon uspostavljanja dijaloga izmedju strucnjaka Srbije i Kosova, u okviru radnih grupa, o pitanjima kao sto su nestala lica, energetika, povratak, razgovori najvisih zvanicnika celnika doprineli ukupnom smirivanju situacije.

“Resavanje svih problema a i razgovori o tim pitanjima mogu oznacavati dobar pocetak i u kasnijim razgovorima o statusu Kosova, koji je zacrtan rezolucijom Saveta bezbednosti”, kaze Milan Ivanovic:

“Medjunarodna zajednica mora imati iste arsine i prema jednoj i prema drugoj strani i probleme resavati u dijalogu Beograda i Pristine, pri cemu ce na strani Beograda ucestvovati legitimni predstavnici Srba uz posredstvo medjunarodne zajednice, sto je u duhu rezolucije 12 44 i da je to pravi nacin na koji treba resavati probleme ubuduce”.

Oliver Ivanovic istice da se takvim razgovorima uliva nada da ce doci do ukupnog smirivanja situacije:

“Ne ocekuje se previse, ali sastanak dva premijera ili dva predsednika u svakom slucaju je pozitivna poruka za obicno stanovnistvo. Obican Albanac ili obican Srbin iz toga zakljucuju da ima nade da ce se nekada govoriti i razgovarati konstruktivno i da je to mozda znak stop za svako nasilje u kom su pre svega Srbi stradali”.
XS
SM
MD
LG