Dostupni linkovi

Sve značajne odluke uz konsultacije sa Beogradom


Mediji su danas preneli izjavu lidera”Srpske liste za Kosovo i Metohiju” Olivera Ivanovića da će se o učešću predstavnika kosovskih Srba u delegaciji institucija Kosova na sednici SB UN, 26. maja, konsultovati sa predstavnicima vlasti u Beogradu.

Oliver Ivanović povodom toga odgovara na pitanja da li je potrebno uvek za sve poteze tražiti saglasnost zvaničnog Beograda, posebno kada tamo jos nema jedinstvenog stava povodom Kosova, koliko takva praksa u suštini defaktoriše kosovske Srbe i kako gleda na mogućnost da, ukoliko predstavnici SLKM ne budu u delegaciju, u njoj bude Slaviša Petković, sadašnji ministar za povratak i zajednice u vladi Kosova.

Mediji su pogresno preneli izjavu da su potrebne konsultacije sa zvanicnim Beogradom oko ucesca predstavnika kosovskih Srba u delegaciji Kosova koja ce ucestvovati na sednici Saveta bezbednosti, 26. maja, kada ce se razmotriti ostvarivanje standarda za Kosovo, kaze Oliver ivanovic, lider”Srspke liste za Kosovo i Metohiju.

“Mislim da je to pogresno preneto. Mi smo rekli da je za utorak, bez obzira na sednicu Saveta bezbednosti, zakazana sednica Saveta za Kosovo i Metohiju pri Vladi Srbije i da ce to biti dobra prilika da o tome razgovaramo. Inace, ako do vremena kada bude odrzana sednica Saveta bezbednosti mi budemo u institucijama onda ce biti logicno da budemo u delegaciji, ali treba razmotriti mogucnost da eventualno ne budemo do tog vremena u institucijama, sto je moguce.”

Na pitanje treba li uvek o svim pitanjima konsultovati misljenje zvanicnog Beograda, posebno kada se ima u vidu da tamo ne postoji jedinstveni stav o svim pitanjima Ivanovic odgovara:

“Pre svega misljenja oko Kosova postaju sve jedinstvenija i to je jako dobro uoci razgovora oko konacnog statusa koji su neizbezni i koji ce verovatno uslediti vec krajem ove godine. Drugo, ja mislim da sve odluke koje mi donosimo a koje imaju dugorocne, mozda istorijske implikacije na Srbe ovde pa i sire za Srbiju, sigurno da moraju biti donete u konsulatacijama sa zvanicnim Beogradom”.

Svaku odluku predstavnika kosovskih Srba treba gledati u kontekstu i vremenu u kojem se ona odnosi, kaze Ivanovic odgovarajuci na pitanje da li trazenjem misljenja i saglasnosti iz Beograda o svim pitanjima u stvari sebe defaktorizuju:

“Ne bih tako rekao, zbog toga sto svaku nasu odluku treba gledati u vremenu i kontekstu u kojem se ona donosi, znaci u vremenu posle onakvih izbora kakvi jesu, i druga stvar je u vremenu kada se donose sudbonosne odluke za status Kosova i Metohije. Znaci, u takvim uslovima mi ne mozemo preuzeti na sebe vecu odgovornost nego sto je realno, a to znaci ne mozemo preuzeti odgovornost za takve poteze koji bi mogli ugroziti pregovaracku poziciju krajem ove godine”

Odgovornost je Sorena Jessena Petersena da u slucaju eventualne odluke o neodlasku predstavnika”Srpske liste za Kosovo i Metohiju” u delegaciji ode na sednicu SB bez predstavnika kosovskih Srba nego da ima nekoga samo reda radi.

“To je stvar Sorena Jesena Petersena, neka on tada odluci, ja samo mislim da bi on trebao da vodi racuna da je bolje nemati nego reda radi imati”.
XS
SM
MD
LG