Dostupni linkovi

Sa Beogradom o strategiji povratka


Sutra bi trebao biti poznat sastav radne grupe Kosova za ovaj sastanak, saopstili su iz vlade Kosova.

Ministar za povratak i zajednice u vladi Kosova, Slavisa Petkovic je za nas program izjavio da ce se na sastanku od 12. maja „utvrditi dnevni red sledecih sastanaka, dogovoriti nacin rada i biti reci o strategiji povratka“.

Podpredsednik vlade Adem Saljihaj je danas posle susreta sa spanskim ambasadorom u Beogradu, Jossse Riera Siquier istakao kako vlada ocekuje da ce se nakon prvog sastanka ubrzati proces povratka raseljenih.

“Ocekujemo uspesniji proces povratka sprske manjine i njeno ukljucivanje u politicke i druge tokove na Kosovu”.

Govoreci o razlozima koji su uslovili nedovoljan broj povratnika, vicepremijer Saljihaj istice “Razlozi su uglavnom politicke prirode i Beograd nije igrao ulogu podrzavanja procesa povratka, naprotiv imao je negativnu ulogu u tom procesu”, rekao je Saljihaj.

On je ocenio da se stavovi Beograda postepeno menjaju i istakao kako institucije Kosova ocekuju konstruktivniju ulogu Beograda u podrzavanju procesa povratka raseljenih.

“Mi ocekujemo konstruktivniji odnos, podrsku kako bi se srpska manjina ne samo vratila vec i da se integrise u celini u nas politicki i drustveni zivot”, rekao je Saljihu.

Clan Predsednistva Skupstine Kosova Fatmir Sejdiu je rekao kako za odrzivi povratak raseljenih treba stvoriti i ekonomske uslove.

“Treba stvoriti normalne uslove za sve gradjane Kosova koji zele da se vrate i rade na Kosovu, da se povecaju ekonomski potencijali, kao znacajan uslov za privlacenje gradjana koji su napustili zemlju zbog raznih razloga i to se odnosi kako za Srbe, tako i za druge gradjane”, kaze Sejdiu.

Povratak raseljenih je jedan od prioritetnih standarda medjunarodne zajednice za Kosovo. Od njihovog ostvarivanja zavisi u mnogome ocena ostvarivanja standarda. Zadatak je institucija Kosova da ucine sve sto je u njihovoj nadleznosti da se stvore uslovi za njihov povratak. Medjunarodna zajednica je mnogo puta isticala kako je to prioritetan zadatak institucija Kosova, ali da ce prilikom ocenjivanja ostvarivanja ovog prioriteta imati u vidu i odnos zvanicnog Beograda prema ovom pitanju.
XS
SM
MD
LG