Dostupni linkovi

Bez mehanizama za zaštitu novinara


Kroz jedan simbolicni protest ispred zgrade Skupstine Kosova, gde je i sediste vlade, novinari su petnaestominutnom blokadom saobracaja skrenuli paznju institucijama na prava novinara i zatrazili bolji tretman tokom njihovog rada.

Predsednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova, Naser Miftari je tom prilikom rekao "Sakupili smo se danas spontano, kao sto vidite ne postujuci pravila i blokirajuci ulicu samo da bi smo na ovaj dan, koji je medjunarodni dan slobode izrazavanja, pokali nizak stepen postovanja koji pokazuju vlada i institucije za slobodne medije i stalno pokusavaju da ih blokiraju”, rekao je Miftari dodajuci kako je jedino sto moze da se uradi je da se za 15 minuta skrene paznja na slobodu izrazavanja, koja je svetinja za nas, rekao je Miftari.

Novinar Baton Haxhiu, je rekao da se ne moze govoriti da na Kosovu postoji sloboda izrazavanja. "Sloboda da se izrazis u novinama postoji, ponekad je toliko slobode da ima namernih gresaka, ovde govorim o novinarstvu politickih partija, ne govorim o novinarstvu koje se gradi na nekim drugim principima, medjutim danasnji protest ima za cilj da se kaze da ne treba ometati rad novinara, posto je sloboda izrazvanja osnov demokratije u ovoj zemlji”.

Haxhiu smatra da je jedna od glavnih briga nedostatak mehanizama za zastitu novinara. “Ne postoje mehanizmi, posto se oni izgradjuju kroz udruzenja, ali ne postoji postovanje za rad novinara, koji ulazi u rizik da bi saznali istinu, zato ovaj skup je nazvan sloganom “Istina boli”. Mi kroz istinu treba da gradimo put koji udaljava korupciju i ljude koji zloupotrebljavaju institucije”,

Govoreci o greskama i profesionalnom nivou novinarstva na Kosovu, Haxhiu istice “Greske se desavaju zato sto nama nedostaje osecaj za profesionalizmom, zbog povecanja broja medija i nedostatka adekvatnog obrazovanja na Univerzitetu u Pristini.

Trenutno na Kosovu izlazi 9 dnevnih novina, nacionalne frekvencije imaju tri televizijske kuce, na stotine je lokalnih radio i televizijskih stanica.
XS
SM
MD
LG