Dostupni linkovi

Panika na bagdadskim ulicama


U razmacima od po nekoliko minuta, u sredistu i predgradjima Bagdada, jutros su odjekivale snazne eksplozije automobila bombi koje su napadaci-samoubojice, usmjeravali u vojne i policijske ciljeve. Na ulicima glavnog irackog grada zavladala je potpuna panika.

Prva dva automobila-bombe zabila su se u jedan konvoj iracke vojske i policijsku patrolu u sjevernom dijelu grada. Slijedili su bombaski udari na policijsku stanicu, kontrolni punkt, centar veze, vojnicku menzu, te jos tri na vojne i policijske patrole. Prema posljednjim izvjestajima, poginule su najmanje dvadesetcetiri osobe, vecinom iracki vojnici i policajaci, a oko stotinu ih je ranjeno. Medju njima je i veci broj civila, zena i djece.

Jedan od prezivjelih opisuje napad: "Policijska patrola je na ovom mjestu zaustavila jedan automobil i provjeravala vozaceve dokumente. Stajali smo na obliznjoj terasi i promatrali. Automobil je odjednom eksplodirao. Krhotine metala i stakla letjele su na sve strane. Sve je odjednom opustjelo", kaze ovaj stanovnik Bagdada.

Serija bombaskih napada izvedena je dan nakon povijesnog formiranja prve demokratski izabrane iracke vlade. Najveci broj mjesta u kabinetu pripao je predstavnicima siita i Kurda, sto je dodatno iritiralo ionako nezadovoljnu sunitsku zajednicu, cija je dominacija u politickoj strukturi zemlje okoncana padom Sadama Huseina.

Otkako je pocela pobuna militatnih sunitskih skupina i paravojnih formacija povezanih s al-Kaidom, Iracani su, kao po pravilu, za vecinu ovakvih napada krivili americke okupacijske snage. Cini se, medjutim, da sve vise prevladava spoznaja o tome tko iza njih zbilja stoji.

"Pobunjenici tvrde da su borci za vjeru, ali je jasno da nisu. To su najobicniji licemjeri, ostaci zbacenog Sadamovog rezima, clanovi njegove Bath partije, ubojice koje se zbog svog poraza svete irackom narodu. Progonit cemo ih i unistiti", kazao je ovaj pripadnik iracke Nacionalne garde.

Petak je dan molitve, ali i dan u kojem su Iracani uvijek izlozeni pojacanim napadima pobunjenika, bez obzira da li odlaze u dzamije ili pokusavaju doprinijeti uspostavi mira i stabilnosti u svojoj zemlji. Zbog toga petak u Bagdadu sve vise postaje dan opustjelih ulica.
XS
SM
MD
LG