Dostupni linkovi

Putin prvi put zatražio nuklearna jamstva od Irana


Ruski predsjednik Vladimir Putin zatrazio je danas od Irana da pruzi dodatna uvjeravanja kako nuklearni program te zemlje nece biti iskoristen za izradu atomske bombe.

Na konferenciji za novinare u Jeruzalemu, Putin je kazao, kako jamstva koje su do sada pruzile vlasti u Teheranu nisu dovoljna, te kako bi Iran trebao odustati od razvoja tehnologije koja bi omogucila izradu nuklearnog oruzja i dopustiti medjunarodni nadzor svih svojih nuklearnih pogona.

Rusija, koja je glavni iranski snabdijevac nuklernom tehnologijom, do sada nije trazila takva jamstva i bila je uzdrzana kada su Evropska unija i Sjedinjene Drzave zahtijevali da se Teheran obaveze da nece raditi na razvoju atomskog oruzja. Putin je ovaj zahtjev istakao tokom prvog posjeta Izraelu, zemlji cija bi sigurnost bila najdirektnije izlozena prijetnji od iranskog nuklearnog oruzja. Iran je u vise navrata pozvao na unistenje zidovske drzave i pomaze palestinske militantne skupine koje se bore protiv Izraela.

Pitanje ruske podrske iranskom nuklernom programu bilo je jedno od centralnih tokom poslijepodnevnih razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i izraelskog premijera Ariela Sharona. Domacini su takodjer izrazili zabrinutost zbog najavljene ruske prodaje pokretnih raketnih sistema susjednoj Siriji. Vlada u Tel Avivu strahuje da bi rakete mogle dopasti u ruke libanonskom Hezbolahu koji uziva podrsku Sirije. Ruski je predsjednik pokusao otkloniti zabrinutost Izraelaca:

"Fiksirali smo te raketne lansere na posebne pokretne platforme i terorosti ne mogu neopazeni doci u posjed ovih sistema. Osim toga, oni su izgradjeni tako da se ne mogu koristiti ako se skinu s tih platformi", kazao je Putin.

Nesto ranije, ruski je gost razgovarao s predsjednikom Izraela, Moseom Kacavom, koji je pohvalio udio Rusije u borbi protiv terorizma:

"Rusija je ucinila znacajan napor u borbi protiv medjunarodnog terorizma. Nase dvije zemlje imaju zajednicke interese i vazno je da unaprijedimo odnose s Rusijom kako bismo koordinirali ostvarivanje tih interesa", izjavio je izraelski predsjednik Mose Katsav.

Predsjednik Rusije ponovio je ponudu da Moskva bude domacinom medjunarodne konferencije o bliskoistocnom mirovnom procesu i pokusao otkloniti sumnje u iskrene namjere svog prijedloga.

"Najvaznije u ovom trenutku je vratiti se mirovnom procesu na nacin na koji ga je vidio pokojni izraelski predsjednik Ezer Weizman", izjavio je Putin.
XS
SM
MD
LG