Dostupni linkovi

Uraditi sve ono što je dosad propušteno


Kada se realizira akcijski plan za slučaj Gotovina, odnosi Hrvatske i Haškog tribunala bit će sasvim drugačiji, ocijenio je hrvatski predsjednik Mesić plan što ga je premijer Sanader u utorak predočio radnoj skupini Evropske unije na sastanku u Luxembourgu:

„Radi se o tome da ćemo provesti sve one radnje koje smo ispustili u dosadašnjem periodu, da ćemo ih izvršiti.“

Prema pisanju medija, plan predviđa mjere za smanjivanje Gotovinine popularnosti među građanima, obračun sa njegovim pomagačima, zaustavljanje curenja povjerljivih informacija u medije, intenziviranje rada i reformu obavještajnog sektora, i bolju suradnju sa susjedima.

Povodom četiri optužnice za nepoštivanje Haškog tribunala koje su stigle u Hrvatsku zbog otkrivanja iskaza zaštićenih svjedoka na suđenju Blaškiću 1997. i 1998. godine, Mesić je rekao da optužnice nije vidio i da ih stoga ne može ni komentirati:

„To je samo dokaz da ljudi ili ne prate što se to u Tribunalu u Hagu događa, ili jednostavno nisu dovoljno profesionalni.“

Za dvije optužnice nema detalja, a za preostale dvije priča ide ovako: prošle je godine pokrenuta potraga za haškim optuženikom Miroslavom Bralom-Cickom, za kojim je optužnica podignuta još 1995. godine, a Hrvatsku se optuživalo da ga sakriva. Kako prenose mediji, jedan hrvatski tjednik desne provenijencije tada je objavio iskaz zaštićenog haškog svjedoka, nizozemskog časnika koji je služio u Bosni i Hercegovini. On je svjedočio da se Bralo 1997. godine pojavio na ulazu u bazu SFOR-a kod Zavidovića i tražio da ga uhite kao haškog
optuženika, ali je nakon višesatnog natezanja vraćen s porte, jer da ga Tužiteljstvo ne vodi kao optuženog.

Haški bjegunac Gotovina nije si smio dopustiti da ga se stavlja u isti kontekst sa Karadžićem i Mladićem, kazao je Mesić na novinarsko pitanje:

„Jer, ipak se radi o sasvim drugoj osobi, o sasvim drugom ambijentu u kome je general Gotovina djelovao. Zato sam ja uvijek računao, pa evo i do danas, da će on shvatiti situaciju u kojoj se nalazi, u kojoj se nalazi i Hrvatska, i da će odgovoriti na pitanja Haškog tribunala. A intimno to još očekujem.“

Što se tiče opetovanih razlika u opisu gdje se to nalazi Gotovina, između glavne haške tužiteljice i premijera Sanadera, Mesić je kazao kako on ima iste informacije kakve ima i Sanader, da su poduzete sve mjere koje zakon dopušta i da svi prikupljeni podaci govore kako Gotovina nije u Hrvatskoj:

„Ali ako Carla del Ponte ima neku drugu informaciju, bilo bi dobro da nam kaže.“
XS
SM
MD
LG