Dostupni linkovi

U sredu sastanak radnih grupa za energetiku


Politicki savetnik u Ministarstvu energetike i rudarstva Januz Januzaj, cije ce ministarstvo predvoditi kosovsku delegaciju, saopstio nam je sastav delegacije.

“U kosovskoj delegaciji ce biti Sabri Limani, savetnik ministra, ja Januz Januzi, takodje savetnik ministra, Randjel Nojkic, poslanik Skupstine Kosova, u delegaciji ce biti i dva predstavnika UNMIK-a, jedan iz IV stuba, zaduzenog za ekonomski razvioj i jedan iz pravne kancelarije”.

Sastancima ispred Evropske komisije predsedava Jolly Dickson.

Glasnogovornica UNMIK-a Mechtilde Henneke kaze kako su se strane dogovorile da sadrzaj sastanka ne ucine javnim pre odrzavanja sastanka.

“Mogu da kazem da rukovodilac radnih grupa Jolly Disckson, koji je angazovan ispred Evropske komisije posle sastanka ce dati detalje i tok razgovora”, kaze Henneke.

Prvi sastanak radnih grupa zaduzenih za energetiku je odrzan u Pristini prosle godine, ali su zbog martovskih nasilnih protesta ostali sastanci odlozeni.

Glasnogovornica Henneke ne ocekuje od sastanka u Beogradu da da neke konkretne rezultate.

“Kao sto znate radne grupe se nisu sastale vise od godinu dana, i ovaj sastanak ce u prvom redu biti povratak radnih grupa za radnim stolom, gde ce ucesnici razmeniti svoje stavove, dok se konkretni rezultati mogu ocekivati na narednim sastancima”, kaze Henneke.

Memorandum za energetiku koji je potpisan prosle godine u Solunu obavezuje zemlje regiona da doprinesu integraciji u regionalno energetsko trziste, sto je prema recima ministra za energetiku i rudarstvo Kosova, Ethema Cekua, pogodonost, ali i olaksavajuca okonosti za uspeh razgovora, posto je i Kosovo potpisnik ovog sporazuma.
XS
SM
MD
LG