Dostupni linkovi

DŽAKARTA


Predsednik Kine Hu Đintao i premijer Japana Junićiro Koizumi sastali su se danas i to na kraju trodnevnog Azijsko-afričkog samita koji se održava u Džakarti.
Na prvom sastanku čelnika dveju zemalja od kako su prošlog meseca kinesko-japanski odnosi pali na najniži nivo od 1972, odnosno od kako Peking i Tokio uopšte imaju diplomatske odnose nije bilo reči o istoriji, rekao je japanski premijer.
Predsednik Kine je objavio da njegova zemlja želi bolje odnose sa Japanom, ali da je Japan "nedavno izrečenim stavovima" "duboko povredio" osećanja Kineza.
Japanski premijer je juče izrazio žaljenje svima kojima je japanski militarizam u prošlosti naneo "veliku patnje i štete".
"Japan je u prošlosti svojom kolonijalnom vladavinom i agresijom izazvao veliku štetu i patnje ljudima u mnogim zemljama, naročito u Aziji. ... Japan se ponizno suočava sa tim istorijskim činjenicama", rekao je juče premijer Koizumi.
Na samitu su se sastali predsednik Vlade Južne Koreje Li Hae-čan i predsednik Parlamenta Severne Koreje Kim Jong-namom.
Osim uobičajenih protokolarnih izjava da je bilo reči o "važnim pitanjima", nisu zvanično saopšteni nikakvi detalji o tom razgovoru, odnosno o prvom sastanaku visokih predstavnika dveju koreja u protekle tri godine.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Kofi Anan je danas sa samita pozvao vojnu huntu Mjanmara na demokratske reforme i na oslobađanje čelnice opozicije, dobitnice Nobelove nagrade za mir, Aung San Su Či, koja je već godinama u kućnom pritvoru.
Izjavio je da veruje da bi dogovor o reformama UN mogao biti postignut tokom leta i objavljen na samitu svetskih lidera koji je zakazan za septemar u Njujorku.
XS
SM
MD
LG