Dostupni linkovi

Ubrzanje procesa privatizacije


“Danas mo preduzeli znacajana korak napred u procesu privatizacije”, rekao je Jessen Petersen nakon potpisivanja promenjenog pravilnika o KPA, isticuci kako ce ovaj pravilnik omoguciti promenu vlasnistva u korist opsteg interesa gradjana Kosova.

“Vise necemo imati potrebe da utvrdimo vlasanostvo pre prodaje drustvenih preduzeca , stoga ceo proces moze da se ubrza”, rekao je Jessen Petersen obecavajuci da ce se posle ovih promena u kratkom m roku videti pocetak mnogih licitacija za prodaju drustvenih preduzeca.

Medjutim, to, prema Jesenu Petersenu, ne znaci da nece biti sacuvana prava vlasnika.

“Ako se vlasnik pojavi nakon prodaje utvrdjivanje vlasnistva ce izvrsiti poseban panel”, rekao je Jessen Petersen.

I premijer Kosova Bajram Kosumi, koji je prisustvovao potpisivanju novog pravilnika KPA je kazao kako je zadovoljan ovim promenama koje daju nadu u ubrzanje privatizacije.

“Ove ce promeni omoguciti korak napred ka privatizaciji, otvaranje mogucnosti za stvaranje novih radnih mesta i otvaranje novih mogucnosti za investiranje kapitala. Ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mesta,, potrebna zakonska infrastruktura i stvaranje poverljivih okvira za investiranje kapitala su prioriteti”, kazao je Kosumi.
Ovaj promenjeni pravilnik ce omoguciti ubrzavanje procesa privatizacija, rekao je Joachim Ruecker, sef IV stuba UNMIK-a, zaduzenog za ekonomski razvoj.

“Ovo ce biti jos jedna sansa za nas da ubrzamo privatizaciju i, kao sto znate, ja sam se obavezao da privatizujemo 90 odsto drustvenih preduzeca, rekao je Ruecke isticuci kako u tom smislu ne ocekuje zalbe od strane Beograda.

“Mi ne ocekujemo da bude zaljbi iz Srbije, posto ovo sto cinimo jaca prava potencijalnih vlasnika”, rekao je sef IV stuba UNMIK-a.

Dosadasnjim pravilnikom je bilo predvidjeno da mandat KPA traje do juna ove godine. Promenama Pravilnika taj rok je produzen na neodredjeno vreme.

Inace do sada u cetiri kruga licitacija je privatizovano oko 60 drustvenih preduzeca.
XS
SM
MD
LG