Dostupni linkovi

KOZARSKA DUBICA


U Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice danas je obilježena 60.godišnjica proboja jasenovačkih logoraša, holokausta i pobjede nad fašizmom, kojem je prisustvovao veliki broj zvaničnika, predstavnika jevrejske i romske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, gradjana te jedan broj preživjelih logoraša.
Skupu su prisustvali zvaničnici RS, Predsjednik Srbije Boris Tadic, član Savjeta svjetskog parlamenta Roma Dragoljub Ackovic, predsjednik izraelskog Memorijalnog centa "Jad Vašem" Anver Šavel.
“ Pouka holokausta treba da predstavlja kulturni kod za učenje o humanim vrijednostima, demokratiji, ljudskim pravima, strpljenju i toleranciji, a protiv rasizma i totalitarnih ideja ” - poručio je predsjednik Memorijalnog centra "Jad Vašem" iz Jerusalima Avner Šalev.
Predsjednik Republike Srpske Dragan Cavic je rekao “ da je istorijska obaveza prema jasenovačkim žrtvama, vlastitom narodu, ali i cijelom čovječanstvu da se dovijeka traži istina o stradanju Srba, Jevreja, Roma i antifašista u jasenovačkoj fabrici smrti”.
XS
SM
MD
LG