Dostupni linkovi

Ustrajni borac za solidarnost, pravdu i jednakost


Ivan Pavao II nije bio samo prvi papa koji se sastao s palestinskim celnikom Jaserom Arafatom i jordanskim kraljem Huseinom, nego i prvi predvodnik Katolicke crkve koji je usao u dzamiju, poljubio Kur'an, govorio pred hiljadama muslimana u bivsim azijskim republikama Sovjetskog Saveza.

Njegova vjera u dostojanstvo svakog ljudskog bica, ljubav i razumjevanje medju svima, bez obzira na vjeru, univerzalne su vrijednosti koje se cijene bez obzira na vjersko uvjerenje i civilizacijsku pripadnost, kaze profesor Seik Fawzi Zafzaas, sef Odjela za medjureligijski dijalog na uglednom sunitskom sveucilistu Al Azhar u Egiptu:

“Nema sumnje da je papa, otkako je preuzeo vodstvo Katolicke crkve, uspostavio politiku otvorenosti prema svijetu. Mislim da je bio prvi papa koji otisao u posjet nekim zemljama s iskljucivom namjerom da uspostavi odnose izmedju tamosnih naroda i Vatikana. Na taj je nacin demistificirao sliku o papi koja je mozda postojala medju ljudima koji nisu katolici i na neki nacin im postao blizak. Takav je pristup onda omogucio i pocetak dijaloga izmedju krscana i muslimana,” kaze Fawzi Zafzaaf, voditelj Odjela za medjureligijski dijalog na egipatskom sveucilistu Al Azhar.

Jos jedan uvazeni strucnjak, profesor Raoul Motika, s njemackog sveucilista Heidelberg, kaze za nas program kako napori Ivana Pavla II da pokrene medjureligijski dijalog s muslimanima, nije bio jedini faktor koji je doprinijeo stvaranju njegovog ugleda kod druge strane. Papa je postovan kao covjek koji osudjuje nasilje, kaze dr. Motika:

“Iako je vazan, dijalog izmedju civilizacija ili religija za koji se zalagao nije bio glavni faktor koji je drugoj strani ulio povjerenje u Ivana Pavla II. To je bio njegovo konstantno i cvrsto protivljenje upotrebi sile, bez obzira tko za njom poseze, Amerikanci ili netko drugi. Taj je stav bio priznat i postovan u islamskom svijetu", kaze profesor Motika i tvrdi da ova ocjena posebno vazi za bivse republike Sovjetskog Saveza:

“Upravo zbog toga sto je papa bio tako istrajan protivnik totalitarizma i nasilja nad svakom osobom, predstavljao je vazan oslonac pokretima koji su potakli antikomunisticke revolucije u istocnoj Evropi, posebno u Poljskoj. Zato je i kasnije, opozicija u zemljama Zajednice nezavisnih drzava, nastale na razvalinama Sovjetskog Saveza, u Ivanu Pavlu II uvijek vidjela suborca u otporu preostalim komunistickim rezimima. Kada bi tokom svog pontifikata posjecivao taj dio Azije, papa je uvijek bio srdacno docekivan, iako se radi o zemljama s vecinskim muslimanskim stanovnistvom", kaze dr. Motika.

Zbog svega navedenog, bit ce tesko izabrati novoga papu koji bi, i uz najbolje osobne odlike, mogao imati takvu ulogu i biti toliko cijenjen kao sto je to bio Ivan Pavao II, kaze ovaj strucnjak:

“Nece biti lako izabrati papu koji ce posjedovati visoke moralne standarde u kakve je vjerovao i po kojima je zivio Ivan Pavao II. No, tko god da to bude, ukoliko odluci prvenstveno se zalagati za solidarnost, pravdu i jednakost bit ce posvuda docekan sa simpatijama i njegova ce podrska biti znacajna svima koji jos uvijek pate zbog neslobode i siromastva", kaze profesor Raoul Motika, sa sveucilista u Heidelbergu.
XS
SM
MD
LG