Dostupni linkovi

Pripremljen predlog zakona o KPS-u


Predlogom zakona o policiji utvrdjuju se nacela rada i funkcionisanju policije na Kosovu, kaze univerzitetski prof. krivicnog prava Ismet Salihu, isticuci da nakon usvajanja zakona treba da se izrade nova prateca zakonska resenja kojim se regulisu druga pitanja vazna sa ostvarivanje ovog zakonai rad policije.

“Ovaj je zakon radjen na osnovu slovenackog modela, ali je usaglasen sa specificnostima na Kosovu. Ovim se zakonom utvrdjuju principijelna nacela organizacije, zadataka i ovlascenja policije”, kaze prof. Salihu.

Prema recima glasnogovrnika UNMIK-a, Neeraja Singha predlog zakona o policiji je sponzorisan od strane Saveta Evrope, dok je na njemu neposredno radila grupa koju su vodila dva strucnjaka iz Slovenije. Nakon sto je predlog pripremljen on je detaljno razmatran u okviru Prvog stuba UNMIK-a, zaduzenog za policiju i pravosudje i nakon toga su primedbe i predlozi usaglaseni u radnoj grupi.

Prema njemu sada je zakon na ponovnom razmatranju u pravnoj knacelariji sefa UNMIK-a, posle cega ce biti dostavljen Savetu Evrope da bi se ocenila saglasnost sa deklaracijama o ljudskim pravima i slobodama. Posle toga ce predlog zakona biti dostavljen pravnoj kancelariji SB u Nju Jorku. Sa primedbama i sugestijama iz Njujorka zakon ce ponovo biti vracen sefu UNMIK-a.

“Procedura koja ce se voditi za usvajanje ovog zakona je slicna sa procedurom usvajanja Zakona o krivicnom postupku i Krivicnog zakona kosova”, kaze Singh isticuci kako to podrazumeva da se o predlogu zakona izjasnjava Skupstina Kosova, koja moze dati primedbe i sugestije na predlog zakona, ali da konacan tekst zakona utvrdjuje Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN, jer je policija i dalje rezervisano ovlascenje specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN.

Soren Jessen Petersen je u medjuvremenu najavio utvrdjivanje predloga dokumenta o prenosenju nadleznosti iz oblasti pravosudja i policije na institucije Kosova, i najavio kako ce dokument o tome biti pripremljen i predat vladi Kosova tokom aprila ove godine.

Na ovom dokumentu, kako su potvrdili i u UNMIK-u na zahtev Jessena Petersena je radila jedna grupa strucnjaka iz Engleske poznatih po izradi takvih studija i za druge zemlje u tranziciji.

U institucijama Kosova su ovo ocenili kao stvaranje preduslova za ustanovljenje dva nova ministarstava - pravosudja i unutrasnjih poslova.
XS
SM
MD
LG