Dostupni linkovi

Politički konsenzus za razgovore o statusu


Predstavnici kosovskih institucija i opozicije slozili su se da je neophodno postici konsenzus o pitanjima od nacionalnog interesa. Kosovski lideri su to izjavili nakon rzgovora sa sefom UNMIKa Jesenom Petersenom, pre njegovog odlaska na desetodnevni odmor.

Premijer Kosova Bajram Kosumi izrazio je nadu da ce vlast i opozicione stranke postici konsenzus oko najznacajnijih pitanja:

“Predstavnici vladajucih i opozicionih partije su razgovarali o pitanjima za koja je neophodna saradnja pozicije i opozicije, a to su pitanja koje se ticu konacnog statusa Kosova”, kaze Kosumi.

Skender Hiseni, savetnik predsednika Kosova Ibrahima Rugove, izjavio je kako je za pitanja od nacionalnog interesa neophodno angazovanje svih politickih snaga:

“Verujem da ce se pronaci zajednicki jezik za pitanja od nacionalnog interesa”, kaze Hiseni.

Hasim Taci (Hashim Thaçi), predsednik Demokratske partije Kosova, najvece opozicione stranke, zatrazio je formiranje komisije za pitanja standarda, reforme lokalne uprave i statusa Kosova, te postizanje sporazuma izmedju vlasti i opozaicije:

“Kada su u pitanju razgovori o nezavisnosti neophodno je jasno reci da tu nema pregovora, vec je potrebno realizovati volju gradjana za nezavisnom i suverenom drzavom, i tu se Demokratska partija razlikuje od kabineta Kosumija”, kaze Taci.

On se usprotivio spremnosti premijera Bajrama Kosumija da poseti Beograd:

“Razumem volju Kosumija i njegovu zelju, ali zna se da je Beograd izolovan i od Vasingtona i od Brisela. Beograd je skloniste za ratne zlocince, a imao je odlucujucu ulogu u podizanju haske optuznice protiv biseg premijera Haradinaja, tako da se zelja Kosumija da ode u Beograd treba dobro prostudirati u vladi i parlamentu”, kaze Taci, dodajuci da sa Beogradom ne moze biti razgovora o tehnickim pitanjima jer su sva pitanja politicke prirode.

Prema recima Kosumija razgovori o statusu Kosova se mogu voditi samo izmedju Kosova i medjunarodne zajednice:

“Ne verujem da postoji razlika u stavovima. Sve sto je na Kosovu stvoreno pre, tokom i posle rata predstavlja delo naroda Kosova i medjunarodne zajednice. To se sada mora finalizovati, a o tome mogu razgovaratri narod Kosova i medjunarodna zajednica”, kaze Kosumi.

Inace politicki lideri su saopstili da ce 12. aprila u Pristini biti odrzan sastanak predstavnika zemalja clanica Kontakt grupe, na kome ce se jasno naglasiti da, kada je statusu u pitanju, ne moze biti povratka na 1999. godinu niti podele Kosova.
XS
SM
MD
LG