Dostupni linkovi

Ne može biti razgovora o statusu bez ostvarivanja standarda


Rupel je rekao kako ocekuje pozitivnu procenu ostvarivanja standarda da bi se zatim islo u razgovore o konacnom statusu Kosova.

“Posle ovoga ja ocekujem i verujem da ce razgovori o statusu zapoceti i za tako veliku promenu ja ocekujem i vece angazovanje, vise razumevanje i vece ukljucivanje svih , rekao je Rupel isticuci posebno da razgovori o konacnom statusu Kosova ne mogu zapoceti bez dokaza da su standardi ostvareni i ponovio stav da je mozda potrebno promeniti i Rezioluciju 1244 SB. .

“Ne mislim da bi razgovori o statusu bili potrebni kada bi stvari oko statusa Kosova bile jasne. Zato ce ovi razgovorii sigurno promeniti nesta, mozda i mnogo”, rekao je Rupel .

Sa druge stane sef UNMIK-a Soren Jessen Petersen je rekao da su institucije i gradjani Kosova odgovorili izrazitom odmerenoscu na situaciju koja je stvoren odlaskom bivseg premijera Haradinaja u Hag.

“Ja mislim da smo napravili korak napred prema opstoj pozitivnoj proceni tokom ljeta i prema statusu, ali dok su tri prosle nedelje bile teske, sto narednih dana ce biti jos izazovnije”,rekao je Jessen Petersen.

Predsednik Rugova je posle razgovora rekao kako je upoznao ministra Rupela sa kretanjima na Kosovu.

“Upoznao sam ga da je situacija na Kosovu stabilna, ovih dana u potrebnom roku smo formirali vladu Kosova. Takodje sam ga upoznao i o durgim pozitivnim kretanjima.

Rupel je zatrazio od institucija Kosova da obezbede sveobuhvatnost u aktuelnim politickim procesima , ali i buducnosti. On je rekao da se oseca radosnim da je Kosovo, nasuprot pesimizmu mnogih uspelo da u potrebnom roku izabere novu vladu.

Premijer Kosumi je rekao da je to dokaz demorkatizacije Kosova.

Tokom razgovora izmedju premijera i predsedavjuceg OEBS-a je bilo reci i o mogucnostima ukljucivanja Sdrba u institucije na Kosovu.
“Razgovarali smo sa gospodinom Rupelom o mogucnostima veceg priblizavanja izmedju albanske vecine i srpske manjine, o mogucnostima da politicki predstavnici kosovskih Srba budu ukljuceni u institucije Kosova kako bi se stvorilo snazno poverenje izmedju Albanaca i Srba i izmedju Kosova i Srbije”.

Premijer Kosova kao i predsednik Skupstine Kosova , Nexhat Daci su izjavili da su spremni i zainteresovani da imaju dobre odnose sa Srbijom, kakve imaju i sa svim susednim zemljama.
XS
SM
MD
LG