Dostupni linkovi

Još nema novih detalja o napadu na Rugovu


Portparol UNMIK-a za policiju i pravosudje Neeraj Singh je danas za nas program izjavio da je napad izveden jednom eksplozivnom napravom i da se istraga nastavlja. Prva saznanja ne govore o mogucnosti da je eksplozivna naprava aktivirana pucnjem iz nekog oruzja, vec je do eksplozije doslo kada je konvoj prolazio tom zonom.

“Mi smo rekli i juce da se napad dogodio eksplozivnom napravom protiv konvoja predsednika Rugove, i sve sto budem rekao oko motiva o tome nemamo neku sigurnu informaciju”, rekao je glasnogovornik Singh, dodajuci da se radi pojedinacnim incidentima, na osnovu kojih se ne moze izvuci zakljucak da na Kosovu nema sigurnosti.

“Ja mislim da ne postoji neka bezbednosna agencija koja moze da ponudi stopostotnu garanciju protiv takvih dela”, kaze Singh priznajuci da je jos uvek ostao nerazjasnjen napad bombom u dvoristu rezidencije predsednika Rugove koji se dogodio pre tacno godinu dana.

Sa druge strane glasnogovornik Kosovske policijske sluzbe, Refki Morina kaze da je bezbednosna situacija na Kosovu mirna i da nema nekog incidenta koji zasluzuje da bude pomenut. Policija izvrsava svoje zadatke u svim sektorima, ali sa povisenim nivoom bezbednosti.

“Nivo bezbednosti je bio i ranije povisen, ali je sada na najvisem nivou i jedinice ostvaruju svoje zadatke”, kaze Morina.

Medjutim nije preduzeta nikakva mera da se odgovori zahtevu predsednika Kosova, Ibrahima Rugove, odmah posle napada na njega, da se preduzmu dodatne mere bezbndnosti na granicnim prelazima, aerodromu Pristina i na drugim mestima. Portparol Morina kaze kako policija preduzima sve sto je moguce kako bi se obezbedila efikasnija i ostrija kontrola.

“Nismo preduzeli neku posebnu meru, dok pripadnici KPS i na carinama, na granici i na aerodromu cine sve sto je moguce da se kontrolise sve sto se krece kako bi se obezbedila veca kontrola”.

Predstavnici mirovnih snaga kazu da su mere bezbednosti u domenu policije, dok je KFOR spreman da svakog trenutka reagauje prema potrebama situacije, kaze glasnogovornik KFOR-a Iv Kermovant.

“Postoji granicna policija, KFOR deluje na granici, ali su odgovorni ljudi iz granicne policije”, kaze pukovnik Kermovant dok portparolm UNMIK-a Singh kaze da je tacno da je granica pod nadzorom policije ali se to odnosi na legalne granicne prelaze, dok je drugi deo, zone izmedju granicnih prelaza u odgovornosti KFOR-a.

Singh takodje kaze kako je bilo ogromnih pozitivnih pomaka u bezbednosnoj situaciji i politickoj klimi od marta prosle godine.
XS
SM
MD
LG