Dostupni linkovi

Pokušan atentat na Ibrahima Rugovu


Danas oko 8 sati i dvadeset i pet minuta, u ulici Agima Ramadanija, nekadasnjoj Ramiz Sadiku, u strogom centru Pristine, dogodila se eksplozija u trenutku kada je tuda prolazio konvoj vozila sa predsednikom Kosova Ibrahim Rugovom, koji je odlazio na sastanak za visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i sigurnost Javierom Solanom, koji je od sinoc u poseti Kosovu.

Prema informacijama koje je saopstio portparol KPS Refki Morina,
eksplozivna naprava je bila postavljena u jednom kontejneru za smece Tokom eksplozije lakse je povredjena jedna osoba.

Na vozilu koje pripada predsedniku Kosova ostecena je zadnja desna guma.

Ovaj akt je ostro osudio sef UNMIK-a Soren Jessen Petersen, koji je rekao da je odmah posla dogadjaja pozvao Rugovu i izrazio mu zaljenje.

“Jasno je da takva dela nemaju podrsku vecine gradjana Kosova i jasno je da takva dela ne mogu da promene put Kosova prema ostvarivanju standarda i razgovorima o konacnom statusu Kosova na kraju ove godine”, rekao je Jessen Petersen.

Predsednik Kosova je nakon eksoplozije osudio ova pokusaj atentata i ocenio da je to delo onih koji ne zele dobro Kosovu.

“Kao predsednik Kosova osudjujem taj akt i one ljude koji imaju za cilj da cine takva dela. Oni treba da dobiju zasluzenu kaznu jer ne mozemo da dozvolimo da se dovodi u pitanje zivot gradjana Kosova”, rekao je predsednik Rugova, isticuci kako bezbednosne strukture na Kosovu treba da se angazuju na predupredjenju ovih dela, ali i pronalazenju i kaznjavanju izvrsilaca ovakvih napada.

I vlada Kosova je osudila ovaj napad, koji je okarakterisala kao zlocinacki akt koji nije bio uperen samo prema predsedniku Rugova vec i kao akt protiv nezavisnosti Kosova.

Najveca opoziciona partija Demokratska partija Kosova Hashima Thaqija je ostro osudila snaznu eksploziju koja se dogodila u blizini kolone vozila predsednika Rugove i ocenila kako ”ovakvi akti imaju za cilj da destabilizuju bezbednosnu situaciju na Kosovu u vreme kada institucije, politicka partije i gradjani Kosova zajedno sa UNMIK-om i KFOR-om cine sve sto je moguce da se sacuva mir i bezbednost tokom znacajnih politickih procesa kroz koje prolazi Kosovo”.

Pokusaj atentata na predsednika Rugovu je osudila i politicka partija ”Ora”, Vetona Surroia. U saopstenju se istice kako se ona solidarise sa predsednikom Rugovom i zahteva jedinstvo naroda, suzdrzavanje i osudu svih akata nasilja. “Ostro osudjujemo atentat na predsednika Kosova Ibrahima Rugovu. Ko god da je odgovoran za ovaj napad, jasno je da je radio direktno protiv interesa Kosova i njegovih gradjana”, kaze se u reagovanju politicke partije ”Ora”.

Kosovska policijska sluzba do naseg javlja nije mogla da da neke nove informacije o pojedinostima danasnjeg pokusaja atentatat na predsednika Kosova, mogucim izvsiocima i eventualnim motivima.

Pripadnici UNMIK, Kosovske policijske sluzbe i KFOR-a su do kasno drzali pod blokadom ulicu u kojoj se dogodio ovaj bombaski napad.

Treba takodje istraci kako su se na Kosovu, vrlo cesto, kada su dolazili visoki medjunarodni zvanicnici dogadjali ekscesi ili eksplozije kao sto je bilo i danas kada na Kosovu boravi Javier Solana.

* * * * *

Nisam dosao da bih nametao resenja vec da savetujem, kako bi proces formiranja nove vlade Kosova bio sveobuhvatan, izjavio je danas u Pristini visoki predstavnik EU Havijer Solana (Javier). Solana i sef UNMIKa Soren Jesen Petersen ocenili su kako je potrebno raditi na formiranju vlade jer Kosovo nema vremena za gubljenje.


Evropska unija ocekuje da Kosovo sto pre dobije novu vladu te da proces njenog fomiranja bude sveobuhvatan, izjavio je u Pristini Havijer Solana, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, nakon sastanaka sa kosovskim i medjunarodnim zvanicnicima. Solana je rekao da vladu Kosova ocekuje puno posla te da nema vremena za gubljenje:

“Smatram da je proces sveobuhvatnosti fundamentalan. Svako se mora osecati da ucestvuje u resavanju zajednickih problema. Ali politicki lideri treba da se dogovore oko sastava vlade”, kaze Solana isticuci da niko ne sme da ostane van procesa.

Prema recima Solane Evropska unija ima pravo da daje savete s obzirom da Kosovo ide ka evropskim integracijama, i naglasio kako on nije dosao da imponuje resenja.

Sef UNMIKa Soren Jesen Petersen je na zajednickoj konferenciji za novinare sa Solanom, rekao da UNMIK postuje stavove politickih predstavnika, ali da smatra da proces treba da bude sveobuhvatan:

“Potpuno se slazem da proces mora biti sveobuhvatan. Nema vremena za gubljenje”, kaze Jesen Petersen.

Rugova je posle susreta sa Solanom najavio da ce nakon konsultacija sa svim politickim partijama imenovati novog premijera:

“Prema Ustavnom okviru ja cu konsultovati sve politicke partije i na vreme cu imenovati novog kandidata za premijera, ali mi sada moramo biti koncentrisani na bezbedonosno stanje i na ispunjavanje prioritetnih standarda”, kazao je Rugova.

Solana je o formiranju nove vlade razgovarao i sa potpredsednikom Alijanse za buducnost Kosova Bajramom Kosumijem, sadasnjim ministrom u vladi Kosova, koga je kao kandidata za premijera predlozio Ramus Haradinaj, nakon sto je podneo ostavku a zatim i otputovao u Hag:

“Bilo je razlicitih sugestija, ali nema izricitih stavova, osim onih koje imaju koalicioni partneri”, rekao je Kosumi i dodao kako vlada treba da nastavi sa radom u postojecoj formi jer je to najbolja varijanta za nastavak politickih procesa.

Visoki predstavnik EU je nakon razgovora sa predstavnicima opozicionih partija izjavio da je Kosovu potreban konsenzus i zajednicko politicko delovanje u ispunjenju standarda i otvaranju procesa resenja konacnog statusa. Hasim Taci, lider Demokratske partije Kosova, najvece opozicione stranke, izjavio je da je neophodno postici politicko jedinstvo zbog procesa koji su u toku.

Predstavnici “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” su sa Havijerom Solanom razgovarali o ucescu Srba u privremenim kosovskim institucijama samouprave.

Zvanicnik Srpske liste Goran Bogdanovic.

“Solana je danas dosao sa jasnom porukom da je nase ucesce u institucijama neophodno i da bi svi problemi koji postoje ovde za srpsku zajednicu najbolje bili resavani u institucijama. Naravno nas stav je po tom pitanju poznat mi bez saglasnosti Beograda, odnosno, bez jedinstvenog stava svih relevantnih politickih faktora u Beogradu ne zelimo da ucestvujemo u tim institucijama”.

Sef UNMIKa je ocenio kako ce narednih 100 dana biti od kljucnog znacaja za Kosovo, jer ce se procenjivati dali je napravljen neophodan napredak u ispunjenju standarda, sto je uslov da razgovori o konacnom statusu pocnu sredinom godine.
XS
SM
MD
LG