Dostupni linkovi

Kosumi spreman za položaj premijera


Potpredsednik Alijanse za buducnost Kosova, Bajram Kosumi, aktuelni ministar za zivotnu sredinu, izrazio je spremnost da preuzme mesto premijera Kosova. Kosumi je to rekao nakon razgovora sa sefom UNMIKa Sorenom Jesenom Petersenom:

“Spreman sam da preuzmem funkciju premijera Kosova. Dobio sam kandidaturu moje partije ali jos uvek nisam imenovan”, kaze Kosumi isticuci da ce se dogovor o izboru novog premijera postici narednih dana.

Zvanicnici vladajuce koalicije, koju cine Demokratski savez Kosova i Alijansa za buducnost Kosova, izjavili su da nece dozvoliti institucionalnu krizu nakon odlaska Haradinaja u Hag, i da ce nastaviti da upravljaju Kosovom. Na osnovu koalicionog dogovora na celu vlade treba da bude zvanicnik Alijanse. Lider te stranke Haradinaj je prosle nedelje uoci odlaska u Hag za premijera predlozio potpredsednika Alijanse Bajrama Kosumija, aktuelnog ministra.

Prema recima Kosumija civilna misija Ujedinjenih nacija ima konstruktivan stav povodom formiranja nove vlade:

“Stav Petersena i uopste UNMIKa je konstruktivan kao i pre tri meseca. Ima nekih predloga i saveta ali se svi slazu da o vladi treba da odluce kosovski poslanici i partije koje cine koaliciju”, kaze Kosumi.

U medjuvremenu vrsilac duznosti premijera Adem Saljihaj je istakao da ne moze biti spoljasnjeg uticaja u razgovorima o formiranju vlade:

“Bilo bi nepravedno da neko imponuje Kosovu kako da izabere svoju vladu. Mislim Da to nece uraditi ni Evropska unija niti bilo ko drugi, jer to nije u skladu sa demokratskim principima”, kaze Saljihaj.

Vrsilac duznosti premijera je spomenuo Evropsku uniju osvrcuci se na pisanje kosovske stampe kako je Unija porucila razmatranje postojece koalicije i formiranje nove sveobuhvatne vlade, koja moze dobiti siru podrsku za vazne odluke u ovoj odlucujucoj godini.

I kosovska opozicija ocenjuje da je nakon ostavke premijera Haradinaja i njegovog odlaska u Hag neophodno formirati siroku sveobuhvatnu koaliciju, jer se ulazi u proces koji je od posebnog znacaja za buducnost.

Medjutim vladajuca koalicija smatra da moze funkcionisati bez problema. Prema recima Adema Saljihaja zahvaljujuci radu vlade politicka i bezbednosna situacija na Kosovu je stabilna, uprkos ostavci i odlasku u Hag bivseg premijera Haradinaja.
XS
SM
MD
LG