Dostupni linkovi

Milošević nije pao s Marsa


Luco Karacolo (Lucio Caracciolo) se ubraja medju vodeće eksperte za zapadni Balkan na Apeninima. Analize rimske revije Limes visoko kotiraju medju političarima i ekspertima širom Evrope. Uvažavajući geostrateški interes Italije za region, Limes povremeno priredjuje tematska izdanja posvećena iskljuivo zapadnom Balkanu.

Na pitanje kakvu politicku tezinu ima dobrovoljna predaja bivseg kosovskog premijera Ramusa Haradinaja , Haskom sudu Karacolo kaze:

“Smatram da se radi o veoma znacajnom gestu postovanja suda u Hagu. Akcija Tribunala na Kosovu moze medjutim imati i politicke efekte destabilizirajuceg karaktera posto se Ramus Radinaj koji je kao sto znamo optuzen za zlocine tokom rata ubraja medju najpopularnije politicke lidere kosovskih Albanca. On je licnost sa izvjesnom harizmom pa ga nije lako zamijeniti. Dakle karte su u dobroj mjeri izmijesane u bloku kosovskih Albanaca.”

Treba li strahovati od nasilja, moze li se ponoviti mart 2004. na Kosovu?
“Nasilje na zalost nije iskljuceno mada se ne radi o neposrednoj opasnosti. Situacija na Kosovu u svakom slucaju jos nije stabilizovana.”

Balkanski lideri i celnici Evropske unije su saglasni da Kosovo ove godine ulazi u odlucujucu fazu definisanja statusa. Moze li se to pitanje rijesiti , a da se ne “uzburkaju vode” na sirem planu?

“ Ne moze. Ocigledno je da se ne moze se promijeniti status Kosova , a da se ne promijeni na primjer status Srbije i Crne Gore. To su elementi iste jednacine . “

Kako bi trebale reagovati vlasti u Beogradu ako zele da zastite interese, ili ono sto je ostalo od interesa Srbije na Kosovu?

“ Morale bi da nastoje ostvariti sporazum koji bi bio najkorisniji sa srpske tacke gledista, odnosno zastite ono malo Srba sto je ostalo na Kosovu i na neki nacin prihvatiti cinjenicu da Kosovo vise nije srpsko osim s formalne tacke gledista , te pokusati da se Kosovo zadrzi u politickim i geopolitickim igrama. Ako se ponovo bude diskutovalo o granicama , ocigledno je da bi se moglo postaviti i pitanje bosanskih Srba. “

Posljednji dogadjaji u Srbiji cini se daju za pravo analiticarima koji uocavaju da se Milosevicevske snage ne samo vracaju na scenu vec su sve glasnije i angazovanije. Prema tim ekspertima obecanja 5.oktobra 2000 su iznevjerena?

“ Rekao bih samo da Milosevic nije pao s Marsa vec dolazi iz Srbije mada su mu korijeni crnogorski . Normalno je dakle da ima pristalica. Haski sud je svakako doprinio da ostane ziva Miloseviceva zvijezda dajuci mu pomalo i oreol mucenika kome sudi politicki tribunal. Licno ne vjerujem da Milosevic ima buducnost u srpskoj politici . Smatram medjutim da snage koje se na njega pozivaju imaju jos dosta toga da kazu , a to znaci da smo u Srbiji jos podaleko od prave demokratske stabilizacije. “

Crnogorski premijer Milo Djukanovic ovih dana je boravio u Hagu radi razgovora sa visokim predstavnikom Havijerom Solanom i ostalim zvanicnicima o perspektivama drzavne zajednice sa Srbijom. Kako se s one strane Jadrana gleda na komplikacije u srpsko-crnogorskim odnsima?
“S jedne strane se vidi da bi Djukanovic zelio da odrzi obecanja o nezavisnosti. S druge strane on dobro zna da bi izazvao sok i niukom slucaju nije izvjesno kako bi se zavrsio referendum o zajednici sa Srbijom. Stavise svi raspolozivi podaci potvrdjuju da je Crna Gora podijeljena na pola. “
Bosna i Hercegovina i deceniju nakon Dejtona pokazuje da domace snage imaju manjak demokratskog kapaciteta i sposobnosti da je izvedu na put koji nepovratno vodi evroatlanskim integracijama. Kakve su perspektive ?
“Posmatrajuci realnost te zemlje imam utisak da Bosna nije prava drzava i opstaje u zivotu vjestacki uz pozamasne finansijske zrtve nekih zemalja i zahvaljujuci njihovom i vojnim prisustvu. Iskreno govoreci ne vidim veliku buducnost Bosne kao unitarne drzave. “

Hrvatska javnost i politicki establisment s nestrpljenjem ocekuju 17. mart kada Evropska unija treba da ocijeni je li kucnuo cas za pocetak pristupnih pregovora ili ce se proces odloziti dok Zagreb ne izruci haskog bjegunca generala Anta Gotovinu. Sta se moze ocekivati?

“Slucajeve Haradinaja, Gotovine , Mladica i tako dalje po mom misljenju Haski tribunal mora zakljuciti sto prije. Po mom licnom misljenju unatoc dobrim namjerama i nekim solidnim kompomentama cini mi se da Tribunal ima vise funkciju destabilizacije nego stabilizacije demokratije na Balkanu.”
XS
SM
MD
LG