Dostupni linkovi

HAG / LONDON


Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte (Carla) je izjavila danas da vlasti Srbije i Hrvatske ne ulažu dovoljno napora na hapšenju generala Ratka Mladića i Ante Gotovine, koji su optuženi pred tim tribunalom.
Rekla je britanskoj agenciji "Rojters" (Reuters) da vlasti Srbije "tačno znaju" gde se nalazi Ratko Mladić i da bi, kada bi htele, mogle "za nekoliko sati" da uhapse tog haškog optuženika, ratnog zapovednika srpskih snaga u Bosni i Hercegovini optuženog u Hagu za ratne zločine uključujući i genocid počinjen nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.
Glavni tužilac Haškog tribunala je rekla agenciji "Rojters" i to da smatra da u Hrvatskoj nema političke spremnosti za hapšenje generala Gotovine, optuženog za zločine počinjene nad Srbima. Dodala je da "ima dokaze" da su hrvatske službe prošle godine špijunirale rad istražilaca Tribunala i da su podatke do kojih su došle prosleđivale optuženom generalu Gotovini. "Imamo informacije o mreži koja štiti Gotovinu, imamo sva imena i prosledili smo ih Vladi (Hrvatske)", rekla je glavna haška tužiteljka.
Britanski dnevnici "Tajms" (Times) i "Gardijan" (Guardian) su jutros preneli izjavu jednog neimenovanog zapadnog diplomate prema kojem su hrvatske vlasti namerno sabotirale američku i britansku pomoć u lociranju generala Gotovine. Taj diplomata je rekao da su informacije o potrazi prosleđivane optuženiku i medijima.
XS
SM
MD
LG