Dostupni linkovi

NATO započinje operaciju “Odlučni poduhvat 2005”


NATO je poceo slanje dodatnih vojnika na Kosovo koji ce ucestvovati u operaciji “Odlucni poduhvat 2005.” Operacija, koja ce, kako se ocenjuje, biti rutinska, pocinje danas i trajace do 13. aprila.

Portparol medjunarodnih mirovnih snaga na Kosovu, Iv de Kermovan (Ive de Cermovant), izjavio je za nas radio, da ce vojna operacija biti rutinske prirode, i da ce se nakon tri faze zavrsiti u oktobru ove godine:

“Ovo je prva faza operacije, koja ce tokom ove godine imati jos dve faze, u junu i oktobru”, kaze portparol KFORa Kermovan.

Prva faza predvidja dolazak 600 nemackih vojnika.

Operacija ima za cilj da pokaze spremnost NATOa da posalje rezervne snage kao pojacanje KFORu. Bataljon od 600 naoruzanih vojnika pridruzice se vec postojecim jedinicama na Kosovu. Kako je saopstio KFOR te snage treba da demonstriraju vojnu spremnost i reakciju NATO saveza u neocekivanim situacijama. Prisustvo rezervnih snaga treba da posalje jasun poruku NATO saveza i medjunarodne zajednice da se oni snazno zalazu kako bi na Kosovu garantovali mirno i sigurno okruzenje, saopstio je KFOR.

Nemacki vojnici stizu na Kosovo i bice na raspolaganju multinacionalnim brigama KFORa, a delovace svuda na Kosovu. Dodatne trupe ce ucestvovati u razlicitim akcijama mirovnih snaga, ukljucujuci njihovo prisustvo na kontrolnim punktovima ili u patrolama.

Na Kosovu je trenutno razmessteno oko 18 hiljada pripadnika vojnika NATO u okviru mirovne misije KFORa, koji dolaze iz razlicitih zemalja.

Komandant KFORa, Iv de Kermabo (Cermabo), je vise puta isticao kako je NATO spreman da u slucaju potrebe na Kosovo posalje dodatne trupe koje ce garantovati mir i stabilnost.
XS
SM
MD
LG