Dostupni linkovi

Smrt ključnog svedoka


Smrt je nastupila nakon pucnja iz pistolja u slepoocnicu. Cini se da je upotrebljen sluzbeni, policijski pistolj, izjavio je Petro Koliada na mestu nesrece, u kuci pokojnog ministra u elitnom kijevskom naselju Puscha Voditsa, nakon prvih rezultata istrage.

Ukrajinski predsednik Viktor Juscenko izjavio je ranije danas da bi smrt bivseg ministra unutrasnjih poslova mogla da se dovede u vezu sa istragom o ubistvu gruzijsko-ukrajinskog novinara Heorhiya Gongadzea, koji je kidnapovan i ubijen u septembru 2000. godine. Telo ubijenog novinara, bez glave pronadjeno je kasnije sahranjeno u sumi blizu Kijeva. Gongadzeova smrt dovela je do visemesecnih protesta protiv tadasnjeg predsednika Leonida Kuchme, koga je opozicija optuzila za umesanost u to ubistvo. Gongadze je istrazivao jednu od najvecih korupcionaskih afera u koju su bili umesani visoki zvanicnici bivse ukrajinske vlade i navodno bliski saradnici nekadasnjeg predsednika Leonida Kuchme.

Kravchenkova smrt dogodila se dva dana nakon sto je drzavni tuzilac Svyatoslav Piskun najavio svedocenje o Gongadzeovoj likvidaciji, saopstivsi da su identifikovane cetiri osobe odgovorne za ubistvo novinara. Dvojica od osumnjicenih ubica bila su zaposlena u ministarstvu policije, kojem je u vreme Gongadzeove egzekucije na celu bio Kravcenko. Kravcenko je smenjen u jeku politickog skandala vezanog za ubistvo Gongadzea, dok je opozicija koja je u medjuvremenu dosla na vlast, optuzivala Kuchmu da je narucio ubistvo novinara. U okviru istrage povodom te afere, ukrajinski istrazni organi priveli su dva pukovnika drzavne tajne sluzbe, dok je izdata poternica za generalom Oleksijem Pukaccom, bivsim visokim funkcionerom ministarstva. Optuzbe protiv bivseg ukrajinskog predsednika dobile su nov vetar u ledja kada je njegov bivsi bodyguard Mykola Melnychenko obelodanio da je tajno snimio telefonske razgovore koje je Kuchma obavljao iz svoje predsednicke kancelarije. Na jednoj od tih traka je snimljen navodni razgovor izmedju Kuchme i Kravchenka. Evo inserta iz tog razgovora.

"Taj Gruzijac..." , kaze Kuchma, misleci na Gongadzea.

"Mi radimo, tako da..." - odgovara Kravchenko.

"Kazem da ga uhvatite, izvedete i date Cecenima..." - odgovara Kuchma, ostatak recenice nije razumljiv.

Kravchenko: "Razmislicemo. Ucinicemo to tako da... "

Kuchma: "Odvezite ga, svucite ga, ostavite ga bez gaca..."

Kravchenko: "Uradicu to prosto. Danas su mi raportirali. Mi ispitujemo kuda se on krece. Jos malo cemo ispitivati, obavicemo to. Ja sad imam pravu razbijacku ekipu, prave asove, oni ce uraditi sta god zelite", kaze na snimku Kravchenko Kuchmi.

Leonid Kuchma je demantovao bilo kakvu vezu sa ubistvom Gongadzea, a protiv njega jos nije pronadjen kljucni dokaz. Autenticnost snimljenih traka nikad nije bila potpuno dokazana, iako u Sjedinjenim Drzavama i drugim zemljama veruju u njihovu verodostojnost.

Drzavni tuzilac Piskun je nedavno najavio da namerava da sprovede jos jedno ispitivanje autenticnosti tih snimaka i vec je pozvao Kuchminog bodyguarda Melnychenka koji je razgovore tajno snimao da se vrati u zemlju.

Kravcenkova smrt, medjutim, komplikuje istragu slucaja Gongadze. Oleksandar Sushko, direktor Centra za spoljnu politiku i mir iz Kijeva:

"Bice mnogo teze ispitati ulogu bivsih visokih drzavnih zvanicnika u Gongadzeovom ubistvu. Bez Kravchenka ce biti teze dokazati ili odbaciti umesanost Leonida Kuchme", kaze Sushko. On dodaje da Kravchenkova smrt takodje pokazuje kompletnu nekompetenciju tuzioca Piskuna, zato sto je njegova duznost bila da se postara o Kravchenkovoj bezbednosti, posto je Kravchenko glavni svedok u slucaju Gongadze.
XS
SM
MD
LG