Dostupni linkovi

Sloboda se ne servira na tanjiru


Neeraj Singh, glasnogovornik UNMIK-a kaze kako nije dobro uopsteno govoriti o podbacaju ili uspesima, posto na Kosovu iako nema pune slobode kretanja, ima napredka.

“Preduzeti su koraci na poboljsanju slobode kretanja, ali to nije nesto sto se moze servirati na tanjiru od strane policije, KFOR-a ili drugih agencija sigurnosti, posto se to ne moze uraditi ni u kojoj zemlji na svetu”, kaze Singh.

On istice kako ima mnogo faktora koji uticu na stvaranje odrzive bezbednosti koja obezbedjuje slobodu kretanja. Medju ostalim, prema Singhu, potrebo je vremena da zajednice koje su u opasnosti shvate poboljsanje bezbednosne situacije. Ipak, prema njemu nedostatak slobode kretanja je evidentan u odredjenoj meri i treba raditi da se ono jos vise poboljsa.

“Ovo se podjednako odnosi kako na Srbe takodje i na Albance koji zive na severu, i za sve zajednice, te stoga ostaje da radimo jos na poboljsanju bezbednosti”, kaze glasnogovornik UNMIK-a.

I portparol vlade Kosova Arben Qirezi je rekao da je vlada svesna za nedostatke na ovom planu, ali je prema njemu na tom planu postignut znacajan napredak. Qirezi kaze kako su martovski dogadjaji poremetili odnose izmedju zajednica, ali se vlada nada da je na osnovu dosadasnjeg rada ta situacija prevazidjena.

“Postignuti progress posle martovskih dogadjaja postavlja zdrave osnove i ovaj progress koji ce uslediti na Kosovu dovesce sve gradjane da budu u istom polozaju”, kaze Qirezi.

Sa druge strane predstavnici Asocijacije profesionalnih novinara Kosova kazu da stoje premedbe u izvestaju State departamenta u vezi sa slobodom stampe. Naser Miftari, predsednik ove Asocijacije.

“Asocijacija je ostro reagovala i posle martovskog nasilja kada je privremeni komesar za medije arbitrarno odlazio kod elektronskih medija trazeci da se oni cenzururisu ono sto prenose. Asocijacija je tada reagovala i smatrala i sada smatra neprihvatljivim arbitrarno mesanje, bilo od komesara, UNMIK-a, ili institucija Kosova”.

Glasnogovornik UNMIK-a Singh kaze kako UNMIK ne dovode u pitanju slobodu stampe.

“Verujemo da se svi slazete da nema nekog gazenja slobode stampe od strane UNMIK-a i verujem da su svi ovde dovoljno slobodni da informisu onako kako hoce”, kaze Singr dok portparol vlade Arben Qirezi kaze kako institucije Kosova nemaju uticaja na uredjivacku politiku medija.

“Sto se tice institucija Kosova one nemaju uticaja na uredjivacku politiku medija, ali ipak martovski dogadjaji su bili izazov za sve.
XS
SM
MD
LG