Dostupni linkovi

Došlo vreme za razgovore o statusu


Pre sastanka sa komandantom KZK general Jackson se bez prisustva medija sastao sa premijerom Kosova Ramushom Haradinajem, predstavnicima UNMIK-a, zvanicnicima KFOR-a i engleske vojske i policije stacioniranim u okolini Pristine.

“Mislim da je jasno da u medjunarodnoj zajednici postoji shvatanje da sadasnji status Kosova pod Rezolucijiom 1244 ne moze beskonacno da traje i da je stoga doslo vreme da se razgovara o statusu”, rekao je general Jackson

General Jackson je prvi komandant mirovnih snaga na Kosovu i on je predvodio razgovore sa predstavnicima SR JUgoslavije u Kumanovu kada je postignut Vojno tehncki sporazum. On je predvodio 30 hiljada pripadnika KFOR-a prilikom ulaska na Kosovo 12 juna 1999 godine.

Medju uspehe generala Jacksona se racuna i sporazum o demilitarizaciji i transformaciji Oslobodilacke vojske Kosova u Kosovski zastitni korpus.

General Jackson je istakao kako i nakon odlaska sa Kosova odrzava redovne kontakte sa komandanton KZK generalom Ceku.

“Ja sam uvek impresioniran napredkom koji cini KZK i ja sam danas informisan od generala Ceku sta cini i gde je sada KZK”, rekao je general Jackson.

Sa druge strane njegov domacin general Ceku je rekao da je KZK ucinio krupne korake napred.

“KZK je ostvario veliki napredak i mi smo dobili obecanje od generala Jacksona da ce se i dalje nastaviti njegovo licno, ali i angazovanje britanske vojske, da cemo pored sebe imati generala Jacksona, kao komandanta Glavnog staba, ali i oruzane snage Velike Britanije ce biti ukljucene u svim fazama razvoja KZK”, rekao je general Ceku.
XS
SM
MD
LG