Dostupni linkovi

Vlada Kosova poziva Srbe da se vrate


Objasnjavajuci sustinu ovog poziva portparol vlade Kosova, Arben Qirezi je rekao:

“Gradjani Kosova zajedno sa institucijama treba da se angazuju da se na Kosovu stvore uslovi za sve gradjane koji se trenutno iz bilo kog razloga ne nalaze na Kosovu, ili zive van svojih naselja da se mogu vratiti, ziveti i raditi u miru i potpunoj slobodi kretanja na imanjima i njihovim naseljima”.

U pozivi vlade se kaze da albanska vecina ima posebne obaveze prema srpskoj zajednici. Oni treba da su u stanju da se slobodno krecu na celoj teritoriji Kosova.

Istovremeno raseljena lica, nezavisno od nacionalne pripadnosti se pozivaju da se vracaju svojim kucama i imanjima i da budu deo izgradnje buducnosti Kosova, dok se gradjani pozivaju da postuju imovinska prava i da oslobode uzurpiranu imovinu. Ovo, ce, naglasava se u pozivu biti najbolji pokazatelj da na Kosovu ima zakonitosti i da gradjani Kosova to postuju, kaze Qirezi.

“Imovina je u svakom demokratskom drustvu svetinja i treba da se postuje. Bez postovanja imovine ne moze biti niti ekonomskog razvoja niti postovanja ljudskih prava”, kaze Qirezi.

Ovaj poziv vlade je dobrodosao, smatra Randjel Nojklic, jedan od poslanika Srpske liste za Kosovo i Metohiju. Medjutim prema njegovim recima to treba da se konkretizuje na delu.

“Konkretan korak ce biti ako se ostvari ovaj poziv za slobodu kretanja, oslobadjanje imovine i ako lokalna vlast ozbiljno shvati ovaj poziv”, rekao je Nojkic

Istovremeno vlada i predsednici opstina Kosova na sastanku posvecenom ostvarivanju standarda su istakli kako je u interesu svih nacionalnih zajednica da vide svoj zivotni interes na Kosovu i da svoja prava ostvaruju kroz institucije Kosova, kaze porparol Qirezi.

U pozivu se takodje istice kako je zastita spomenika i verskih objekata nezavisno od toga kome pripadaju neodvojiv deo nase kulture. To je istovremeno i dokaz medjunarodnoj zajednici da je Kosovo spremno i sposobno da vlada sobom, da obezbedjuje i stiti prava svojih gradjana, jer jedino tako sadasnja angazovanja vlade i drugih institucija mogu voditi prema evropskim integracijama i brzem ekonomskom razvoju.

Ovaj poziv vlade je deo neposrednog angazovanja vlade i institucija Kosova na ostvarivanju standarda, gde su medju prioriteima bezbednost, sloboda kratanja, povratak i decentralizacija i usledio je odmah posle jucerasnje sednice Saveta bezbednosti UN.koja je bila posvecena Kosovu.
XS
SM
MD
LG