Dostupni linkovi

Povratak raseljenih u region Gnjilana i Prištine


Do kraja ove godine ocekuje se realizacija odrzivog povratka raseljenih lica u mesta centralnog Kosova i gnjilanskog regiona, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Slavisa Petkovic ministar za povratak i zajednice u vladi Kosova. Petkovic kaze kako je za uspeh tog procesa neophodna podrska svih institucija, politickih partija i vecinskog albanskog stanovnistva. On kaze da program za odrziv povratak njegovog ministarstva obuhvata dva koraka. Prvi je stvaranje bezbednosnih uslova dok drugi korak podrazumeva pruzanje ekonomske perspektive za povratnike:

“Ove godine ce se desiti taj vidljiv i odrziv povratak u Kosovskom pomoravlju i delom u centralnom Kosovu. To je ono sto cemo mi moci da zavrsimo do kraja godine”.

Ministar za povratak i zajednice kaze kako se njegov rad zasniva na novom principu koji podrazumeva sto manje ucesce medjunarodne zajednice a direktnu komunikaciju sa lokalnim stanovnistvom:

“To znaci da su moji savetnici poceli da odlaze na teren i razgovaraju sa lokalnim albanskim stanovnistvom o tome da se ljudi vracaju i sad za sad ide sve u redu. Lokalno albansko stanovnistvo nema nista protiv da im se komsije vrate, jer ako nemate saglasnost lokalnog stanovnistva dzabe vam sto morate da rasporedite po 10 000 vojnika u svakom selu. Tako da sam ja promenio princip rada i smatram da se to uradilo otpocetka ne bi bili tu gde jesmo, stvari bi bile mnogo bolje. Ja sam otvorio neku novu stranicu direktne komunikacije”.

U medjuvremenu premijer Kosova Ramus Haradinaj pruzio je podrsku ministru Petkovicu i njegovim naporima za realizaciju odrzivog povratka. Haradinaj je pozdravio povratak 15 srpskih porodica u Pristinu pre tri dana:

“Ministarstvo i ministar imaju punu podrsku vlade, za njihov rad na povratku. Ali to nije posao samo ministra vec i svih nas, zato mi pruzamo podrsku, pozdravljamo povratak Srba u Pristinu i ocekujemo da se to ponovo desi”, kaze Haradinaj.

Slavisa Petkovic je zatrazio konsenzus svih politickih faktora po pitanju povratka i ne samo deklaratvinu vec konkretnu podrsku i pomoc:

“Sada imam apsolutnu podrsku i premijera i cele vlade. Trazim podrsku i od opozicionih lidera s njima sam poceo jednu seriju razgovora jer ja trazim apsolutni konsenzus. Takodje sa te strane ne ocekujem nikakav problem i ocekujem da i opozicione partije stati iza programa, ali ne samo deklarativno. Ja trazim njihovu podrsku na terenu da razgovaraju sa clanstvom da objasne svojim clanovima da tu nema niceg strasnog da svako mora da se vrati na svoje”.

Slavisa Petkovic, ministar za povratak i zajednice ocenjuje kako je za kljuc uspeha povratka neophodna podrska lokalnog stanovstva, dodajuci da se time stvara atmosfera za izgradnju demokratskog drustva.
XS
SM
MD
LG