Dostupni linkovi

Haradinaj potvrdio da ima kontakte sa Tadićem i Koštunicom


“Jos jednom mogu da potvrdim da moja kancelarija ima kontakte sa kancelarijom gospodina Kostunice i onom predsednika Tadica. To je moj odgovor, vi mozete to da ocenite kako hocete”, rekao je premijer Haradinaj ne dajuci detalje o nacinu ostvarivanja kontakata izmedju kabineta kosovskog i srpskog premijera.

Portparol premijera Haradinaja, Arben Qirezi je tokom danasnjeg dana rekao kako ured premijera nema sta da doda izjavi koju ju juce dao premijer Haradinaj.

Inace, u intervjuu za becki ”Standard” od utorka na konstataciju novinara da premijer Kostunica ne zeli da razgovara sa njim, Haradinaj je odgovorio: ”Sada imamo kontakte sa njegovom kancelarijom. Beograd treba da ima drugaciji stav ukoliko zeli da pomogne kosovskim Srbima”.

Da ima kontaktat izmedju predstavnika vlade Kosova i Srbije govori i prepiska izmedju ministra kulture, omladine, sporta i nerezidencijalnih pitanja Kosova, Astrita Haraqije i njegovog srpskog kolege Dragana Kojadinovica.

U pismima koje su oni razmenili i cije kopije ima Slobodna Evropa se izmedju ostalog istice znacaj medjusobne saradnje dvaju ministarstava i izrazava nada da ce se vrlo brzo ostvariti poseta ministra Kojadinovica Pristini.

Inace dijalog izmedju Pristine i Beograda o tehnickim pitanjima je deo standarda od cijeg ostavarivanja zavisi pocetak razgovora o konacnom statusu Kosova.

Prije oko godinu dana na insistiranje i posredovanje medjunarodne admnistracije na Kosovu zapoceli su prvi kontakti izmedju predstavnika vlasti u Pristini i Beogradu o tehnickim pitanjima iz oblasti trasporta i telekomunikacija i nestalih osoba. Medjutim, martovski nasiljni nemiri su doveli do prekida razgovora.

Sadasnji premijer Kosova je odmah posle izbora na ovu funkciju istakao kako je spreman da razgovara sa zvanicnicima Srbije o pitanjima od obostranog interesa. Medjutim, njegova spremnost je naisla na ostro odbijanje beogradskih zvanicnika.
XS
SM
MD
LG