Dostupni linkovi

Budućnost Kosova ne zavisi od Beograda


Cilj ovog sastanka sefa UNMIK-a sa predstavnicima institucija i opoziconih partija je, kako su rekli kosovski predstavnici, bio razmatranje posete srpskog predsednika Kosovu u prethodna dva dana i izjave koje su na Kosovu izazvale reakcije, a odnose se na buducnost Kosova.

Predsednik Kosova Ibrahim Rugova je rekao da zeli da osigura gradjane Kosova da buducnost Kosova ne zavisi od izjava Beograda te pozvao najvise medjunarodne predstavnike i zemlje od najveceg uticaja da priznaju nezavisnost Kosova.

“Kosovo ce biti nezavisno i ja pozivan Sjedinjene americke drzave i Evropsku uniju da sto pre priznaju nezavisnost, jer ce to smiriti ovaj deo Evrope i sveta”, rekao je predsednik Kosova.

Stavovi predsednika Tadica su podvrgnuti kritikama i predsednika Skupstine Kosova Nexhata Dacija, koji je rekao da je od sefa UNMIK-a zatrazio da u izvestaju koji ce podneti SB UN krajem ovog meseca ukljuci i ponasanje Tadica tokom posete Kosovu.

“Poseta se dogodila i politicki je u redu da jedna susedna zemlja dodje u drugu zemlju, dok je sadrzaj i poruke koje su date srpskom stanovnistvu na Kosovu ne pomazu tom stanovnistvu, naprotiv otezavaju ukljucivanje u institucijama i u resavanju njihovih problema” , rekao je Daci.

Umesto premijera Haradinaja, koji se u vremenu odrzavanja sastanka nije nalazio na Kosovu, njegov politicki savetnik Ardian Gjini, je izdvojio dva aspekta posete Tadica na Kosovu koji dokazuju da polozaj srpske zajednice nije tako tezak kako se predstavlja u javnosti.

“Ja mislim da su prizisle dve jasne poruke. Prva je da na Kosovu ima Srba koji ovde zive i bice tesko da se tvrdi kako nema Srba i da se ovi Srbi krecu mnogo vise slobodno nego sto neki misle, iz Gracanice do Strpca i Decana, i ja mislim da su ovo najjace poruke iz ove posete”, kaze Gjini.

Ocekivao sam drugaciji pristup predsednika Srbije Borisa Tadica, ali nezavisno od stavova Beograda put Kosova ka nezavisnosti je nepovratan, smatra predsednik najvece opozicione Demokratske partije Kosova, Hashim Thaqi.

“Poseta Tadica je prosto mogla da donese poruke etnickog razumevanja i tolerancije na Kosovu, ali istovremeno jasnije poruke za stabilnost. Ja sam i dalje ubedjen da ova poseta nece imati posledica za Kosovo. Mi imamo nasu agendu standarda i resavanje poltiickog statusa za 2005 godinu, sto ce biti nezavisnost Kosova, u kojem ce zivjeti svi gradjani Kosova bez razlika na nacionalnu pripadnost “, rekao je Thaqi.

Poseta Borisa Tadica nije bila dobro pripremljena, ocenio je lider “Ore”, Veton Surroi. On je rekao da je Tadic trebao da poseti ne samo Srbe vec i majke i porodice nestalih osoba, kao predstavnik drzave koja ne vraca cak ni tela zrtava rata. On smatra da se pitanje nestalih, kao jedna od najtezih rana nasledjenih iz rata treba razmatrati u obliku sprorazuma izmedju dve zemlje.

“Nacin na koji se ponasao predsednik ne izrazava neki proevropski afinitet, kakva god da je poruka ne mogu se enklave smatrati tvrdjavama gde se postavlja srpska zastava, ne prilici ovom vremenu niti naporima Kosova da ide napred”, rekao je Surroi.

Kosovski predstavnici rekli su takodje da Pristina ostaje otvorena za razgovore sa Beogradom, posebno za nastavak dijaloga u vezi sa sudbinom nestalih osoba. Danas je najavljeno da ce se nastavak dijaloga o ovom pitanju odrzati pocetkom sledeceg meseca, kako je ranije najavljeno, u Beogradu.
XS
SM
MD
LG