Dostupni linkovi

Protest zbog Tadićeve posete


"Kosovske majke cekaju da im se vrate njihovi sinovi", pisalo je na jednom od transparenata kojima su gradjani Pristine izrazili protivljenje zbog posete predsednika Srbije Borisa Tadica Kosovu. Stotinu clanova porodica nestalih Albanaca i aktivista Kosovske akcione mreze (KAN), koju predvodi bivsi studentski lider Aljbin Kurti protestovali su duvanjem u pistaljke zbog Tadiceve posete, zahtevajuci rasvetljavanje sudbine nestalih lica. Protest je pratio razgovore predsednika Srbije Borisa Tadica sa sefom UNMIK-a Sorenom Jesenom Petersenom. Prilaz sedistu civilne misije UN i okolnim ulicama bio je blokiran od strane medjunarodne i kosovske policije. Tadic je sediste UNMIKa napustio koristeci sporedni prolaz. Policija je rasterala grupu demonstranata nakon sto su oni i policiju i autobus u kojem se nalaze novinari iz Srbije koji prate ovaj dogadjaj gadjali jajima. Demonstranti su ispred sedista UNMIKa postavili zutu traku na kojoj je pisalo "mesto zlocina, ne prilazi”.

Nusrete Kumnova, predsednica parlamentarne komisije Skupstine Kosova za nestala lica ocenila je posetu Tadica kao provokaciju za Kosovo i porodice nestalih:

“Ovo je provokacija od strane civilnog administratora. Najpre je potrebno vratiti sve otete koji se sest godina drze u Srbiji, zivi ili mrtvi. Naprave se zlocini a oni dolaze i posecuju Kosovo. Ne trazimo previse, samo zelimo da znamo sudbinu otetih i da ih vratimo na Kosovo”, kaze Kumnova.

“Protestujemo zbog dolaska predsednika jedne drzave koja je pocinila zlocine na Kosovu”, kaze Aljbin Kurti:

“Boris Tadic nije dobrodosao. On je predsednik Srbije koja je odgovorna za 12 000 ubijenih, 3000 nestalih, 800 tela koja se drze kao taoci, 20 000 silovanih zena, to su zlocini za koje niko ne odgovara. Srbija ima jasne tendencije za novu okupaciju Kosova ili podelu, mi to ne mozemo trpeti”, kaze Kurti.

Policija je ocenila kako je protest protekao bez ozbiljnih incidenata. “Osim reakcije medjunarodnih i kosovskih policajaca radi sprecavanja demonstranata da jajima gadjaju sediste UNMIKa i pratnju Tadica, protest je uglavnom protekao mirno”, kaze portparol Kosovske policijske sluzbe Refki Morina:

“Nekoliko demonstranata je privedeno u policijsku stanicu, uzete su izjave i oni su nakon toga pusteni. Uopsteno gledano protest je protekao mirno i nije bilo ozbiljnog remecenja javnog reda i mira”, kaze Morina.

Tadica su obezbedjivale jake snage medjunarodne i kosovske policije, dok je KFOR kontrolisao podrucje uz pomoc helikoptera.
XS
SM
MD
LG