Dostupni linkovi

Dobro se držimo


Subota 5. februar/veljaca ’05
Jutarnja kafa u MOJU. Amna i ja listamo novine i pretresamo proteklu sedmicu…Radio je glavna tema…marketing podbacio u januarau . Ipak, ne toliko da se ne bi moglo popraviti. Malo tracamo prolaznike, s posebnim osvrtnom na gradske i kantonalne duznosnike… Iscijedila sam iz glasnogovornika Vlade da u kantonalnom proracuni ne postoje sredstva koja se urgentno mogu koristiti za situacije poput ove sa snijegom koji je unistio plastenike u dolini Nertve… Prosle godine to je bila poplava u Popovom polju a pretprosle mraz u dolini Nertve. Nasa Vlada vjecno je iznenadjena Kupila mami usisivac… ne odgovara joj… jer nema kartonske vrecice.-)

Citav dan slusam Vijesti…kongres SDP-a biraju novog vodstvo i novog lidera. Markovic , Pecanac ili Lagumdjija… Vecina medija se slaze u konstataciji da SDP-u trebaju promjene u vrhu, bar su tako pokazali prosli opci Izbori … no meni je to svejedno…Za mene je socijaldemokracija ideja a ne personality nekog od lidera. Dnevnik u 19h i 30 min…ne donosi nikakve novosti.

Veceras Festa u Konobi …gledam FTV i Vecernjakov pecat… Fadila Nura Hubijar dobila ovu nagradu za svoju knjigu – Kad’umrem da se smijem - Obavezno procitati - Odlicna.

Nedjelja 6. februar/veljaca ’05
Zlatko Lagumdzija novi-stari lider SDP-a . Zakazujem intervju za Vruci sat u ponedjeljak. Vruci sat naravno nije erotski program nego centralna informativna emisija radija Studio88.

Nedjeljnu top story…pratim na internetu …bijeg Bosanca E.K. preko evropskih granica sa 4 godisnjom kcerkom. Sta li ga je natjeralo ??? Pocela citatati sjajnu knjigu Josip Siba Milicevic “Komedija igracaka”

Ponedjeljak 7. februar/veljaca ’05.

Banka, placanje racuna…podigla novac za plate. Dobro je, dobro se drzimo…

Redakcijski … kratak dogovor za informativni program. Vruci sat nosi Lagumdzija i prilog vezan za obnavljanje slucaja Uborak (odlagaliste smeca na kojem su 92. u Mostaru ubijeni preko 100 civila Bosnjaka i Hrvata).

Oko podne dosao Cika Izo ...Ilijas Delic Mostarac- mediji su ga prozvali balkanskim Rey Charlesom. On je pjevac cuvenog Mostar Sevdah Reuniona. Razgovaramo o knjizi – njegovoj biografiji, koju zeli napraviti. Radi na arhivi… agencija za medija Fabrika trazi sponzore… neko od novinara sa Studija 88 ce snimati razgovore sa njim. Kako sada stvari stoje, Ozren Kebo bi trebao pisati obu biografiju.

Lagumdzija mi u Vrucem satu u svom prepoznatljivom ironocnom stilu odgovara na pitanja o svojim protukandidatima i spekuliranje medija da on ne moze vratiti 150 hiljada glasova izgubljenih na proslim izborima.

Utorak 8. februar/ veljaca
Stigla u Sarajevi u 10 h i 30 min. Za moj mediteranski ukus ovdje je sramotno hladno …-8 C. … . U 11h sastanak u World learning-u. Grupa od osam novinara, clanova novog zajednickog udruzenja novinara BIH za 15 dana odlazi u Sofiju. Pogram finasira USAID. Kolege iz Bugarske pripremile su opsezan oprogram koji pledira da pospjesi funkcioniranje Udruzenja, pronadje nacine finasiranja, animira nove clanove i stvori autoritet kako kod clanova tako i javnosti. Veliki broj nerijesenih pitanja je pred nama, od formiranja cijene novinarskog rada, kolektivnih ugovora do etickih oprincipa i kodeksa koji ne postuje izvjestan broj medija i novinara.

Rucak u Tavoli i kafa u Nostalgiji gdje sam se vidjela sa Nerminom Durmom, predsjednikom Vijeca za Stampu BIH. Intencija je da Sud casti Udruzenja novinara BIH postane sastavni dio Vijeca za stampu BIH.

Srijeda 9. februar/veljaca
Probudila sam se umorna i sjetila se vica o Crnogorcima…bez uvrijede : Zasto Crnogorac drzi stolicu pored kreveta… Da se odmori kada se probudi… E tako sam Vam se ja osjecala danas. U 13h okrugli stol U NDC-u “Stanje medija u Mostaru” Gosti; Boro Kontic media centar, Dunaja Mijativuc Rak Ale Behram TV Mostar I Ilko Barbaric Udruga Hrvatskih novinara BIH- Malo presiroka Tema u kojoj su uvodnicari govorili svak iz svog ugla o novinarskoj i medijskoj problematici kako u Mostaru tako i u BIH. Nije bilo velikih ni teskih rijeci… onako laganini o svemu…ne cackajuci puno jedni druge. Publika je pak bila zahtijevnija, valjda zato sto su u njoj sjedili sami novinati. Ipak dobra stvar je da sam razgovarala sa Ilkom. Dogovor je da mu posaljem Statut Udruzenja BH Novinar… da ga pogleda s obzirom na nase prioritete… Ilko govori o neophodnoj dvo ili tro jezicnosti… Zasto ne,,,zapravo naravno..,Pa i Ustav to garantira...a novinari kada je profesija u pitanju bez obzira na nacionalnost imaju puno vise zajednickih nego pojedinacnih interesa.

Cetvrtak 10. Februar/veljaca
9h redakcijski Sastanak Top story… danas istice rok koji je Federalna komisja za zastitu nacionalnih spomenika postavila za dogovor o uklanjanje krizeva u Stocu. Pregovori izmedju stolackog gradonacelnika i federalnog ministra traju vec danima.

10 h sastanak u Hotelu Bevanda sa prvim sekretarom Norvseske Ambasade. Tema , naravno Udruzenje BH novinar. Norvezani su spremnni da pomognu, i zato im “vazda”hvala. Bit ce tesko namaknuti novac za rad udruzenja . Zelimo se finasirati iz clanarine …Dogovor je da se visina clanarina krece i odnosu na platae clanova . Dogovaramo se za Veceru .

Razgovarala sa kolegom iz Podgorice sa radija Free Montenegro, pripremamo zajednicku emisiju.

Petak 11. februar/ veljace
Posjetila maminu prijateljicu u Starackom domu. Mama nakuhala ko za vojsku spasa...

Kafa sa Sanelom Tunovic –glasnogovornicom OHR-a. Nista o poslu, cisto zenske price.

Vecera kod prijatelja… Stigao Damir Iz Dubrovnika. Prstaci i skampe...i naravno dobra blatina (hercegovacka).
XS
SM
MD
LG