Dostupni linkovi

Boris Tadić u dvodnevnoj poseti Kosovu


Predstojeca dvodnevna poseta predsednika Srbije Borisa Tadica Kosovu bila je glavna tema razgovora sefa UNMIKa Sorena Jesena Petersena i premijera Kosova Ramusa Haradinaja. Sastanak je odrzan na aerodromu Pristina u trenutku kada se Jesen Petersen vracao iz Beca a kosovski premijer pripremao za odlazak u Austriju iz privatnih razloga.

Sef UNMIKa je rekao da se detalji programa Tadiceve posete privode kraju. Ono sto se zna jeste da ce Boris Tadic svoju posetu poceti sastankom sa sefom civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu:

“Predsednik Tadic ce svoje sastanke poceti razgovorima sa mnom u mojoj kancelariji u Pristini, a zatim ce obici i neka mesta na Kosovu”, kaze Jesen Petersen.

S druge strane premijer Haradinaj kaze kako je rano za procenu posete srpskog predsednika, ali izrazava nadu da ce ona reflektovati konstruktivne signale Beograda prema desavanjima na Kosovu:

“Rano je za bilo kakvu procenu jer poseta jos uvek nije pocela. Inace civilni administrator nas je informisao o toj poseti, te se nadamo da ce to biti signal da Beograd ima vise razumevanja i konstruktivniji stav o procesima na Kosovu”, kaze Haradinaj.

Kako je prethodno najavljeno Boris Tadic ce 13. i 14. februara boraviti na Kosovu. Obici ce sredine u kojima zive Srbi, medju kojima su Orahovac, Velika Hoca, Gorazdevac, manastir Visoki Decani, Strpce, Priluzje i druga mesta. To je inace prva poseta predsednika Srbije Kosovu od 1999. godine, kada je na Kosovu uspostavljena medjunarodna vojna i civilna misija.

U medjuvremenu u Pristini je Radna grupa za decentralizaciju razmatrala plan o reformi lokalne uprave. Portparol vlade Kosova, Arben Cirezi (Qirezi), rekao je da je napravljen napredak u izradi plana, te da ce se Radna grupa sastati i naredne nedelje pre nego sto finalni projekat preda vladi na razmatranje. Ocekuje se da se odrede sredine koje treba da prerastu u opstine do 2006. godine, kada se ocekuje odrzavanje lokalnih izbora.
XS
SM
MD
LG