Dostupni linkovi

Bezbednost manjina jedan od prioriteta vlade


Premijer Kosova Ramush Haradinaj kaze kako je bezbednost manjina jedan od prioriteta njegove vlade i da na tom planu ima pozitivnih kretanja. On je posebno istakao angazovanje predstavnika manjina, ukljucujuci tu i Srbe u institucijama Kosova.

“Ima pozitivnih trendova u mnogim pitanjima koja zaokupljaju gradjane pripadnike manjina, sem aspekta bezbednost i slobodnog kretanja, ali cu se posluziti jednom recenicom komandanta KFOR-a, generala De Kermabona, koji je rekao da je za manjine vise problem osecaj nesigurnosti nego sto je nesigurna situacija na Kosovu”.

Premijer je rekao da je njegova vlada spremna da i u buducnosti deluje u pravcu poboljsanja bezbednosti i slobode kretanja za manjine.

I predsednik Odbora za zastitu ljudskih prava i sloboda sa sedistem u Pristini, Pajazit Nushi je rekao da ima napredka, ali da stanje slobode kretanja nije na zadovoljavajucem nivou.

“Ovde imamo kretanja koja su, da kazem, pozitivna, ali ne na nivou koje zahtevaju medjunarodne norme. Imamo neka kretanja u raznim delovima gde ima vece sigurnosti u poredjenju sa ranije”.

Prema profesoru Nushi, Kosovo u perspektivi razvoja ne moze da napreduje ako prava manjina i licne slobode ne idu uporedo sa politickim, ekonomskim i nacionalnim pravima. On je istakao kako gradjani Kosova treba da ucine mnogo vise na stvaranju sigurne sredine, bez straha za pripadnike manjina, posebno za Srbe.

“I nasa sredina treba da ucini vise da ojacaju njihove nade da ce njihova bezbednost biti sve bolja”, kaze prof. Nushi.

Sa druge strane i sef UNMIK-a, Soren Jessen Petersen je juce posle sastanka sa predsednikom Kosova Ibrahim Rugovom, rekao da je stanje opste bezbednosti, ukljucujuci tu i stanje manjina poboljsano, ali prema ocenama njegovog savetnika za manjine, Craig Jannes, dok je sloboda kretanja poboljsana kod srpske zajednice i dalje postoji osecaj straha.
XS
SM
MD
LG