Dostupni linkovi

Najveća korupcija u carini i zdravstvu


Direktor carina Paul Acda ne veruje u takve ocene, ali ne negira mogucnost korupcije na carini.

“Izvestaj je pogresan, ali ja mogu da kazem da su mnoge javne kompanije u svetu korumpirane, kao sto je to slucaj i u Velikoj Britaniji. Mi smo uspostavili jedan kompjuterski sistem koji brani carine od korupcije, ali imamo i druge sisteme bezbednosti koji otkrivaju slucajeve i za svaki slucaj koji se moze dogoditi postoji posebna jedinica za istrage”, kaze Acda.

Guardi di Financa je bila prva specijalizovana jedinica za istrazivanje korupcije u institucijama Kosova. Dolazak ove jedinice na Kosovo je bila inicijativa bivseg sefa UNMIK-a Michaela Steinera. Iako je od tada proslo dosta vremena do danas niti UNMIK niti nevladine organizacije nisu ponudile argumentovane cinjenice o korupciji na Kosovu.

Sta o korupciji misle gradjani Pristine.

Taksista Fadil Jakupi kaze da iako sam nije bio u situaciji da daje mito veruje da na Kosovu ima korupcije.

“Mislim da u svim institucijama Kosova ima korupcije”.

Hamdi Tasholli kaze da kada se govori o korupciji treba imati i dokaze.

“Ne mozemo apriori da govorimo bez argumenata, ja nemam informaciji niti znam da ima korupcije”, kaze Tasholli.

Agim Berisha misli da u institucijama Kosova ima korupcije, ali u manjem obimu.

“Moze da ima svasta, ako se govori necega moze biti, ali u malom obimu, vise moze biti na carini i bolnicama, svakako”.

Direktor Carina, Paul Acda kaze da je korupcija pustila korene u celom svetu, zasto bi Kosovo bilo izuzetak.

“Kosovo nije jedinstveno, ima korumpiranih ljudi u javnim sluzbama, kao sto ih ima u svim javnim sluzbama u svetu, korumpirani su i oficiri FBI-aja, korumpirane su i britanske carine, ne znam zasto bi trebalo da se Kosovo razlikuje”, kaze Acda.

Direktor kancelarije za vladavinu zakona u okviru kabineta premijera Habit Hajredini kaze da preko jedne radne grupa kabinet pokusava da predupredi korupciju.

“Radimo na predupredjenju i povecanju svesti gradjana i institucija o potrebi predupredjenja i borbe protiv korupcije na Kosovu”, kaze Hajredini. Medjutim prema njemu gradjani Kosova nemaju odredjenu adresu na kojoj treba da prijave slucajeve korupcije.

“Ima nedostatak takvih mehanizama, na nivou institucija nema neka kancelarija koja se bavi ovim pitanjima i u kojoj bi gradjani mogli prijaviti slucajeve korupcije.
XS
SM
MD
LG