Dostupni linkovi

Problemi sa strujom su ekonomske, ne političke prirode


Ni u naseljima nastanjenim Srbima, niti onima u kojima zive Albanci, KEK ne vrsi kolektivno iskljucenje struje, kaze Palokë Berishaj, direktor kancelarije za odnose sa javnoscu u KEK-u.

“Nema nikakvog naloga, niti to bilo ko moze narediti, jer to nisu politike KEK-a da se vrsi kolektivno iskljucenje. Moze biti pojedinacnog individualnog iskljucenja i moze biti reci o kvarovima koji su doveli do prestanka snabdevanja elektricnom energijom nekih naselja”, kaze Berisa.

Savetnika sefa UNMIK-a za manjine Kraig Jennes kaze da se problem snabdevanja elektricnom energijom u nekim sredinama na Kosovu moze resiti placanjem struje i potpisivanjem ugovora sa KEK-om. Usled neplacanja racuna za utrosenu struju srbi iz Lipljana i sela Batuse u opstini Kosovo Polje vrlo dugo nemaju struju. Jennes odbacuje pojedine tvrdnje da se radi o diskriminaciji i istice da od ukupnog broja naselja u kojima nema struje, samo je 5 naselja u kojima zive Srbi.

“Dakle nije tacno da se radi o diskriminaciji. Na zalost ljudi u Ljipljanu i Batusu ovo pitanje politizuju, oni ne smeju bit taoci velikih politickih pitanja, vec treba da placaju struju i potpisu ugovore sa KEK-om”, kaze Jennes, isticuci kako u tome Beograd treba da da svoj doprinos time sto ce uticati na Srbe da potpisu ugovore sa KEK-om.

Ukupna potrosnja elektricne energije u spicu je oko 850 megavat casova elektricne energije, dok kosovske elektrane proizvode izmedju 650 – 700 megavat casova, drugi deo od 20 do 23 sata se popunjava iz uvoza, kaze Berisaj.

Nekontrolisana potrosnja koja se dogadja na Kosovu i koja je pored ostalog i posledica cinjenice da znacajan broj gradjana ne placa utrosenu energiju dovodi do znacajnih teskoca u mrezi prenosa elektricne energije, sto najcesce ima za posledicu kvarove, cije popravke KEK u ovom trenutku, posebno u onim naseljima gde je naplata vrlo niska, ne moze da ih otklanja.

Najveci problem KEK-a naplata duga, koji iznosi vise od 200 miliona eura.
“Oko 205 miliona je ukupan dug potrosaca prema KEK-u. Naplata elektricne energije je najveci problem sa kojim se mi susrecemo. Nama su potrebne pare i bez njih mi ne mozemo da funkcionisemo i otklanjamo probleme. Ponekad dolazimo u situaciji da dovodimo u pitanje i funkcionisanje KEK-a”.

Problem snabdevanja elektricnom energijom nekih naselja u kojima zive Srbi se nepotrebno politizuje., kaze Berisaj.

“Mi imamo mnogo razgovora sa njima, imali smo utisak da u razgovorima sa njima kao pojedincima postoji spremnost i razumevanje za nase politike i zahteve, a to su potpisivanje ugovora o koriscenju struje, ugovor o odlaganju placanja dugova i placanje jedne, poslednje rate duga. Medjutim, kada se to treba ostvariti, oni se povlace i za to imaju argumente kako je navodno potpisanje ugovora priznavanje KEK-a ili nezavisnosti Kosova, iako se ovde radii o vrlo prostim odnosima potrosaca i snabdevaca strujom”.

To jasno pokazuje da se radi o ljudima koji su izmanipulisani, kaze Berisaj. “Oni su izmanipulisani, ovo je pitanje krajnje ispolitizovano, zloupotrebljava se od strane zvanicnog Beograda i mi imamo velikih problema”, kaze Berisaj.

Inace, do sada KEK nije imao pristupa elektricnim brojilima u naseljima nastanjenim Srbima, tako da se ne moze sa preciznoscu reci koliki je dug za neplacanu energiju, ali je cinjenica da od juna 1999 godine Srbi nisu placali struju.

Neke procene u KEK-u govore o nekoliko desetina miliona duga u naseljima u kojima zive Srbi.
XS
SM
MD
LG