Dostupni linkovi

Nova verzija u misteriji Geringovog ubistva


Herbert Stivers 78-godisnji metalac u penziji iz okoline Los Andjelesa u Kaliforniji, poslije gotovo 60 godina odlucio je da progovori. Do sada je kako kaze cutao u strahu od americkog vojnog pravosudja. ”Los Andjeles Tajms” u danasnjem izdanju donosi reportazu u kojoj Stivers, nekadasnji cuvar zatvora na Nirnberskom procesu dvadesetdvojici kolovodja Treceg Rajha kaze da je pomogao Geringu da izvrsi samoubistvo.

Kao i mnogi saveznicki vojnici, Stivers je u Njemackoj nasao djevojku, ali mu je pored nje za oko zapala izvjesna Mona. Zeleci da je impresionira donio joj je Geringov autogram. Potom se sastao sa njenim prijateljima Erihom i Matijasom koji su mu rekli da je Gering tesko bolestan i da su mu potrebni lijekovi.

U dva navrata mladi Amerikanac doturio je nacistickom zlocincu poruke sakrivene u naliv pero, a treci put i ampulu sa navodnim lijekom. Nalivpero je vratio Moni koju, kako kaze, vise nikada nije vidio.

“Nisam ni pomisljao da cu pomoci da Gering izbjegne omcu i da izvrsi samoubistvo.” Upravo to je poslo za rukom 15. oktobra 1946. jednom od najblizih saradnika Adolfa Hitlera. Istraga koju je provela americka vojska zakljucila je da je Gering imao negdje na sigurnom mjestu sakrivenu smrtonosnu ampulu.

Stivers kaze da mu takav zakljucak nikada nije bio vjerodostojan jer nije postojao nacin da zlocinac sakrije otrov. Stivers priznaje da je svih ovih godina cuvao tajnu strahujuci od odgovornosti pred americkim vojnim sudom. Svojoj kcerki Lindi otkrio je pricu o naliv peru prije 15 godina i na njena uporna nagovaranja odlucio da progovori. Prethodno se uvjerio da ga stite pravila o zastarjevanju prekrsaja i da vojni tuzioci ne mogu goniti.

”Prica je dovoljno suluda da bi bila istinita” izjavio je Los Andjeles Tajmsu Aron Brajtbart, istrazivac u kancelariji Centra Simon Vizental u najvecem gradu Kalifornije. ”Nema nacina da se utvrdi je li Stiversova verzija istinita, jer istinu zna jedino osoba koja je pomogla Geringu da umakne vjesalima”, kaze ovaj ekspert.

Stivers je siguran da je bas on ta osoba i kako je rekao reporteru Los Andjeles Tajmsa” osjeca se jako lose zbog toga.”
XS
SM
MD
LG