Dostupni linkovi

Muslimane-samoubice “vrbuje” njihovo nepoznavanje vjere


Islam je od 11. septembra postao glavna tema u svijetu, kaže za naš program Katajun Amirpur, profesorica na berlinskom univerzitetu, ekspert za islam, autorica dvije knjige o islamu. Zašto islam u Evropi ima negativne konotacije, koliko će takvo stanje još trajati, zašto se upravo u muslimanskom svijetu može vrbovati toliko samoubica?

RSE: Da li bi ste složili da postoje različiti oblici i vrste islama?

AMIRPUR: Naravno, od regiona do regiona. Indonezijski islam je tako drugačiji od saudiarabijskog. Ili način na koji se islam prakticira u Iranu... A osim toga postoje u okviru islama i konfesije – šiiti i suniti, te posebne opet različite struje, medju kojima je dosta konzervativnog tumačenja islama. Postoje naravno i reformske struje koje su liberalne, demokratske, koje poštuju ljudska prava i ne zastupaju tvrdo tumačenje vjere. I upravo zbog tog različitog tumačenja postoje različite vrste islama.

RSE: Da li je islam u današnje vrijeme postao simbol za terorizam?

AMIRPUR: Za mnoge ljude sigurno. Iako se u medijima pokušava povući linija izmedju ta dva pojma, iako se stalno govori da nije islam isto što i terorizam, odnosno terorizam je potpuno stran islamu, ipak zbog dogadjaja posljednjih godina – 11. septembra, 11.marta, mnogobrojnih terorističkih akata, preovladao je dojam da je islam jedna agresivna religija

RSE: Na koji se način može Evropljanima rasvjetliti da nije svako ko vjeruju u Allaha automatski terorist?

AMIRPUR: To je dobro pitanje, složeno za traženje odgovora. Mediji bi naprimjer mogli dosta učiniti, pisati o nekom normalnom životu dolje. Medjutim, upravo je suprotno – piše se isključivo onda kad se nešto loše desi. Eksplozije bombi, samoubilački teroristički akti su nažalost naslovi, a ne normalan život. Mediji su ti koji mogu Evropljanima približiti taj svijet, pokazati da su muslimani takodje ljudi, poput svih u Evropi.

RSE: U jednoj od svojih knjiga, gospodjo Amirpur, napisali ste: "Koliko god glupo zvučalo, puno muslimana ne zna mnogo o svojoj vjeri!" Je li to i jedan od razloga da se muslimanima tako lako manipulira?

AMIRPUR: Jeste. Ova se teza direktno odnosi na ubicu holandskog reditelja Theo van Gogha, koji je za opravdanje svog postupka naveo kako je van Gogh vrijedjao islam i da je smrt Božija osveta. Istina je da je uvreda vjere, odnosno imena Božijeg, u islamu teški grijeh, ali je takodje istina da kaznu ne odredjuje nikakav čovjek, nego Bog prilikom sudnjeg dana. Ubica van Gogha je bogohulnik koji je svojim je činom preuzeo ulogu Božiju.

I u mnogim drugim slučajevima je upravo tako. Na isti način su mladi učenici Kur'ana u Pakistanu mogli biti indoktrinirani, njima su iz konteksta izvučeni dijelovi Svete knjige, u kojima su uputstva kao “Ustani i ubij nevjernika” nudjeni kao suština. Objašnjeno im je da u Kur'anu piše kako kršćane treba ubijati, što je naravno totalna besmislica. Ali izvlačenjem iz konteksta i naknadnim tumačenjem, mladim se ljudima da manipulirati.

RSE: Vi ste muslimanka, porijeklom iz Irana, živite u Njemačkoj. Je li se vaš život promjenio od 11. septembra ili je sve po starom?

AMIRPUR: Ne, i te kako se promijenio. Kao prvo, ja kao ekspert za islam, koji nikog prije nije zanimao, od 11. septembra ne dižem glavu od posla. S druge strane, ono što me privatno jako nervira jeste način na koji se stalno piše o mojoj religiji.

RSE: Gospodjo Amirpur, kako vi prognozirate - može li se tako što uopšte prognozirati - koliko će dugo još tajati ovo stanje latentne odbojnosti prema islamu?

AMIRPUR: Ja mislim da to niko ne može predvidjeti. Zavisi od stotinu faktora – hoće li se nastaviti bombaški napadi u svijetu, kako će reagovati zapadni, a kakva će biti kontrareakcija svijeta, kako će problem riješiti Izrael i Palestina, šta će biti sa Irakom. Toliko je mnogo faktora koji na to utiču da se nikakve prognoze o budućnosti islama u Evropi ne mogu dati.
XS
SM
MD
LG