Dostupni linkovi

Bez koncenzusa o decentralizaciji


Sef UNMIKa i premijer Kosova najavili su da ce uskoro poceti decentralizacija vlasti pokretanjem pilot-projekata, u vise sredina na Kosovu koje treba da prerastu u opstine. Soren Jesen Petersen kaze kako je o tom pitanju neophodno postici konsenzus unutar Kosova, s obzirom da se opozicija protivi planu vlade i UNMIKa za reformu lokalne vlasti. Kosovski premijer je najavio konkretne korake u decentralizaciji vlasti vec naredne nedelje i obecao da ce o svemu obavestavati opozicione lidere.

Prema recima civilnog administratora na nedavnom sastanku Kontakt grupe u Pristini zatrazeno je da i politicki lideri i gradjani prihvate standarde i proces decentralizacije:

“Potrebno je da se unutar Kosova postigne koncenzus, a drugo je pitanje na koji nacin ce vlada u proces decentralizacije ukljuciti opoziciju, kako bi se i ona konsultovala o tom pitanju”, kaze Jesen Petersen.

Zvanicnici vlade su najavili da ce uskoro poceti pokretanje pilot projekata u vise sredina na Kosovu, na osnovu Okvirnog dokumenta kosovskih vlasti i UNMIKa. S druge strane, opozicija je optuzila vladu za sprovodjenje decentralizacije na etnickim osnovama. Opoziciona Demokratska partija, Hasima Tacija, druga po velicini stranka na Kosovu, se protivi planu vlade isticuci da on nudi dalju enklavizaciju i podelu Kosova.

Taci je nakon razgovora sa sefom UNMIKa rekao kako je i za opoziciju i za gradjane Kosova taj plan ilegalan:

“Plan vlade Kosova za decentralizaciju je ilegalan. Demokratska partija je deo politickog procesa, ali nece ucestvovati u projektima koji vode ka podeli Kosova, sto je cilj vladinog plana”, kaze Hasim Taci.

S druge strane premijer Ramus Haradinaj odbacuje optuzbe opozicionih partija. On kaze kako ce naredne sedmice vlada doneti odredjene odluke pre nego sto se pocne sa testiranjem citavog procesa, a opozicija ce o svemu biti obavestena:

“Pilot-opstinama bice pruzena mogucnost za integraciju manjina u institucionalni zivot Kosova. Kao vlada delovacemo kako bi i opozicija bila informisana, te da ona moze da pruzi svoje ocene o projektu vlade”, kaze Haradinaj.

U medjuvremenu kosovski premijer je izrazio spremnost vlade za nastavak dijaloga sa Beogradom o pitanju nestalih lica. Prema recima Jesena Petersena naredni sastanak o tom pitanju bice odrzan u drugoj polovini februara u Beogradu, a razgovorima ce prisustvovati zvanicnici Medjunarodnog komiteta Crvenog krsta.
XS
SM
MD
LG