Dostupni linkovi

SUBOTICA


Policija u Subotici pocela je istragu ubistva sestoclane madjarske porodice Szalma u mestu Horgos, nedaleko od madjarske granice. Tela ubijenih otkrivena su u utorak, a pretpostavlja se da je sest clanova porodice ubijeno pre nekoliko dana, hladnim i vatrenim oruzjem. Predstavnici lokalnih vlasti izjavili su da veruju da se ne radi o etnicki motivisanom zlocinu.
HAG
Glavna tuziteljica Haskog tribunala Karla del Ponte izjavila je u Podgorici da Crna Gora treba aktivnije da saradjuje s Tribunalom. Na kraju dvodnevne posete toj republici, Carla del Ponte je kazala da je od najvisih crnogorskih funkcionera dobila uveravanja da ce vlasti u Podgorici intenzivirati saradnju s Haskim tribunalom.
BRISEL
U Briselu ce se sutra odrzati sastanak Upravnog odbora Veca za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini, kojim ce predsedavati Visoki medjunarodni predstavnik u toj zemlji, Paddy Ashdown. U radu skupa cija je glavna tema nezadovoljavajuca saradnja BiH s Haskim tribunalom, ucestvovace glavna haska tuziteljica Carla del Ponte i bosanskohercegovacki premijer Adnan Terzic.
PODGORICA
Medjunarodna nevladina organizacija Amnesty international u svom najnovijem izveštaju je procenila da je crnogorska vlada praktično zataškala slučaj sex trafickinga. Niko od crnogorskih zvaničnika u Podgorici nije se oglasio povodom ove oštre optužbe, kao ni na poziv AI da slučaj moldavke SČ ponovno otvori.
SARAJEVO
Predsednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Mato Tadic negirao je optuzbe prema kojima je primio 200.000 konvertibilnih maraka za carinske prevare i utaju novca. Tadic je saslusan u okviru istrage Tuziteljstva BiH zbog sumnji da je primao mito kako bi omogucio pomoc hercegovackoj privatnoj mesnoj industriji “Lijanovici”. Istom istragom obuhvaceni su i hrvatski clan Predsjednistva BiH Dragan Covic, vlasnici tvrtke "Lijanovici" i dvoje sudaca Vrhovnog suda Federacije BiH.
PRISTINA
Kontakt grupa ponovo je
potvrdila u Prsitini da potpuna primena svih standarda ostaje bitna za dugoroccnu
buduchnost Kosova kao dela Evrope.
Kontakt grupa je apelovala na kosovske Srbe da preuzmu aktivnu ulogu u
kosovskim institucijama i pozvala privremene institucije samouprave i
Beograd da konstruktivno rade kako bi obezbedili potpuno uccessche kosovskih Srba u politickom zzivotu Kosova.
XS
SM
MD
LG