Dostupni linkovi

BRISEL / LUKSEMBURG / ZAGREB


Komesar Evropske unije za proširenje Oli Ren (Olli Rehn) izjavio je danas u Briselu da u ovom trenutku ne bi mogao da preporuči Evropskoj komisiji da 17. marta počne pregovore sa Hrvatskom o članstvu te zemlje.
Kao razlog je naveo nesaradnju Hrvatske sa Haškim tribunalom odnosno činjenicu da general Hrvatske vojske Ante Gotovina, koji je optužen u Hagu za zločine počinjene nad Srbima, još nije izručen.
"Da je bilo dovoljno političke volje Gotovina bi bio pronađen uhapšen", rekao je komesar Evropske unije za proširenje, dodavši da smatra da se taj odbegli haški optuženik nalazi "u Hrvatskoj ili u hrvatskom delu Bosne i Hercegovine" i da je "u domašaju vlasti u Zagrebu".
"Ne bude li napretka na hrvatskoj strani spremni smo na odgađanje početka pregovora", rekao je Oli Ren danas u Briselu. Dodao je da smatra da ne bi trebalo razmišljati o članstvu Hrvatske u Evropskoj uniji 2007. već da je "2009. mnogo realnija".
Predsednik Vlade Hrvatske Ivo Sanader je izjavio večeras u Luksemburgu pred sastanak Žan-Klodom Junkerom (Jean-Claude Junkcer), premijerom te zemlje koja trenutno predsedava Evropskom unijom, da je iznenađen ocenom komesara Rena i da ta ocena nije tačna već da Hrvatska "u potpunosti sarađuje sa sudom u Hagu". "Uveren sam da će pregovori početi kako je predviđeno ali moramo o tome razgovarati i sa drugim zemljama unije", rekao je premijer Sanader.
Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić je objavio večeras da ocenu komesara Evropske unije za proširenje smatra očekivanom, da je "od početka bilo jasno" da je početak pregovora Hrvatske i Evropske unije vezan za slučaj Gotovina i da je "bilo iluzorno očekivati promenu stava Evropske unije".
O početku pregovora sa Hrvatskom u sredu bi trebalo da raspravlja Savet ministara Evropske unije.
Ministri spoljnih poslova država članica Evropske unije ponovno su danas pozvali iz Brisela na povećanje napora za hapšenje odbeglih haških optuzženika Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Ante Gotovine.
XS
SM
MD
LG