Dostupni linkovi

Graditi zajedničku budućnost


Cini se da su jucerasnjim izborima najzadovoljniji zvanicnici u privremenoj irackoj vladi s obzirom na neocekivano visok procenat gradjana koji je izasao na izbore, uprkos konstantnim teroristickim prijetnjama i napadima. U njihovim javnim obracanjima se naglasava zelja za zapocinjanje procesa ujedionjenja zemlje.

Predsjedenik iracke prelazne vlade Iyad Allawy izjavio danas u Bagdadu kako Iracani ulaze u novu fazu njihove istorije u kojoj bi trebalo da grade zajednicku buducnost.

“Vrijeme je da svi, i oni koji su glasali i oni koji to nisu ucinili ujedinimo probleme i podjele ostavimo iza nas i da zajednickim radom pokazemo svijetu snagu i potencijal ove belike zemlje”, rekao je Iyad Alawy.

“Izbori nisu kraj jednog procesa vec zapocinjanje politicke tranzicije u zemlji koja bi trebalo da dovede do stanja u kojem ce Iracani samostalno voditi svoju drzavu i upravljati vlastitom sudbinom. Zato je vazno da oni u tome ucestvuju, izjavio je generalni sekretar UN-a Kofi Annan.

Americki predsjednik George Bush ocijenio je iracke izbore uspjesnim i u ime americkog naroda cestitao Iracanima na istoriskom koraku koji su ucinili.

“ Izlaskom na izbore Iracani su jasno odbacili antidemokratsku ideologiju terorista. Oni su se suprotstavili zastrasivanju i muckim ubijanjima i pokazali odlucnost koja je osnova samostalnog vladanja”, ocijenio je Bush.

Slicne ocjene o irackim izborima, i priznanja irackom narodu, izrekli su i brojni evropski zvanicnici i obecali pomoc u osposobljavanju irackih instituicija za buduce samostalno djelovanje. Evropski komesar za spoljnu i bezbjednosnu politiku Javier Solana najavio je da Evropska unija namjerava Iraku odobriti dodatnih 200 miliona eura pomoci za rekonstrukciju zemlje i osposobljavanje njenih snaga bezbjednosti.

Predvidjeno je da nova nacionalna skupstina Iraka u narednih dvije do tri nedjelje odobri sastav nove iracke vlade. Potom je predvidjena izrada novog Ustava, kao najvaznijeg sljedeceg zadataka u izgradnji demokratskih institucija Iraka.
XS
SM
MD
LG