Dostupni linkovi

Ustavni sud BiH o entitetskim simbolima


Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmatra zahtjev člana Predsjedništva Sulejmana Tihića o usaglašenosti nekoliko zakona o grbu i zastavi entiteta, te zakona o slavama i svetkovinama Republike Srpske sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Tihić ističe kako ovi Zakoni nisu u skladu sa Ustavom i odlukom o jednakopravnosti naroda u Bosni i Hercegovini, prema kojoj su Bošnjaci, Srbi i Hrvati konstitutivni na čitavoj teritoriji zemlje:

“Tako da u Zakonu o zastavi i grbu Federacije nema obilježja srpskoga naroda, a kada su u pitanju Zakon o zastavi, grbu i himni Republike Srpske, Zakon o upotrebi zastave, grba i himne Republike Srpske i Zakon o slavama i svetkovinama Republike Srpske, nema obilježja predstavnika hrvatskoga i bošnjačkoga naroda. Smatramo da to nije u skladu ni sa Ustavom Bosne i Hercegovine, a ni sa ustavima entiteta, koji su predvidjeli konstitutivnost sva tri naroda u oba entiteta”

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije još prije godinu dana pokrenuo je inicijativu da se sa grba i zastave ovog entiteta brišu postojeći simboli koji predstavljaju Bošnjake i Hrvate, ali ne i Srbe, kao treći ravnopravni narod.

Presjedavajuća Kluba Bošnjaka u federalnom Parlamentu Semiha Borovac:

“Da se preuzmu obilježja države Bosne i Hercegovine, tako da, praktično, ono što obilježava državu, simboli za grb, zastavu i pečat, budu preneseni u Federaciju i u Republiku Srpsku”

Prema Tihićevom mišljenju, pojedini Zakoni u Republici Srpskoj u suprotnosti su, ne samo sa Ustavom BiH, nego i sa Dejtonskim mirovnim sporazumom:

“Zakon o zastavi, grbu i himni Republike Srpske kaže da taj zakon predstavlja državnost Republike Srpske, jer govori o ovim obilježjima kao o obilježjima države. Nakon Dejtonskog sporazuma je svima jasno da to ne može biti tako. Ili, ovaj zakon o slavama i svetkovinama: praznici kao što su Bogojavljenje, Sveti Sava, Prvi srpski ustanak, Vaskrs, Duhovi, Srpska nova godina, Vidovdan i tako dalje – to su praznici samo jednog naroda. A istovremeno, nemamo praznika drugih naroda, ni vjerskih, ni bilo kojih drugih, kao zvaničnih praznika u Republici Srpskoj”

Pred Ustavnim sudom je i druga Tihićeva inicijativa, o usaglašenosti Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima kada je u pitanju izbor člana državnog Predsjedništva i delegata Doma naroda.

Naime, prema postojećim rješenjima, nije moguće da Bošnjak i Hrvat budu birani za člana Predsjedništva ukoliko žive u RS, niti Srbin iz Federacije može biti predstavnik ovog naroda u kolektivnom šefu države ukoliko živi u Federaciji.
XS
SM
MD
LG