Dostupni linkovi

Tri miliona hodočasnika u Meki


Nakon noci provedene u satorskom naselju Mina, hodocasnici su danas pohodili planinu Arafat sa koje je prema predanju, prorok Muhamed objavio svoju posljednju poruku. Vjernici, po tradiciji, na tom mjestu mole i traze oprost grijeha.

Faisal Ali, urednik "Arab News," najveceg dnevnika koji u Saudijskoj Arabiji izlazi na engleskom jeziku, izvijestio je s planine Arafat da unatoc ogromnom broju vjernika, danasnji pohod na Arafat protice bez vecih problema.

"U ovom trenutku na Arafatu je neocekivano velik broj ljudi i strasna je guzva. Prosle godine na ovom je mjestu bilo oko 2 miliona hodocasnika, a danas ih je doslo oko 3 miliona, kaze za nas radio saudijski novinar.

Obredi su poceli jucer kada su hodocasnici poceli molitvu i tradicionalni obilazak Cabe, kamene strukture, oko koje povorka obilazi sedam puta.

Ovogodisnji hadz protice uz povecane mjere sigurnosti zbog straha od mogucih teroristickih napada. Saudijske vlasti vec vise mjeseci pokusavaju suzbiti djelatnosti ekstremnih islamskih skupina povezanih s al Kaidom, a ciji su pripadnici prosle godine planirali napasti hodocasnike tokom hadza. Vlasti takodjer nastoje sprijeciti i ostale incidente koji gotovo redovito prate hodocasce i u kojima je posljednjih godina poginulo vise stotina vjernika.

Mjere su bez presedana, ali zato ulijevaju sigurnost hodocasnicima, kaze Faisal Ali.

"U Meki je trenutno rasporedjeno oko 50,000 pripadnika snaga sigurnosti, dok ih je jos 10,000 stavljeno u stanje pune pripravnost. Oko 5,000 policijskih i vojnih vozila neprekidno patrolira ovim podrucjem, a u zraku je bez prestanka vise helikoptera iz kojih se motri kretanje povorke hodocasnika i nastoji sprijeciti stvaranje velikih guzvi u kojima gotovo svake godine deseci vjernika budu pregazeni ili se uguse. Ove mjere ulijevaju sigurnost hodocasnicima i omogucuju im da se bez straha mole", kaze za nas radio Faisal Ali.

Predstavnik Saudijskog ministarstva unutrasnjih poslova, brigadni general Mansur al-Turki ipak je upozorio danas da su unatoc uspjesnim mjerama sto su ih vlasti poduzele protiv ekstremnih skupina, "teroristi" u Saudijskoj Arabiji jos uvijek sposobni izvoditi napade.

Tradicionalni vjerski ritual za sutra u Meki predvidja obredno kamenovanje djavola, dogadjaj koji se smatra glavnim testom ovogodisnjih sigurnosnih mjera. Lani je u guzvi tokom tog obreda na smrt pregazeno oko 250 hodocasnika.

Za ovogodisnji ritual, vlasti su uvele posebne mjere koje bi trebale sprijeciti takve incidente, kaze Faisal Ali.

"Prosirena je cesta u tom dijelu grada, a stubovi koji simboliziraju djavola su prosireni i produzeni, tako da ih vjernici mogu gadjati kamenjem i sa vece udaljenosti”, kaze Faisal Ali.

Most koji vodi prema mjestu obreda takodjer je prosiren, a izgradjena su i dva izlaza za slucaj nezgode.

U ovogodisnjem hadzu koji tradicionalno traje pet dana sudjeluje oko 3 miliona muslimana iz sedamdesetak drzava. Sudjelovanje u ovom hodocascu obaveza je svakog muslimana koji je fizicki i financijski sposoban u njega se ukljuciti.
XS
SM
MD
LG